top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

V loňském roce zmizelo z mělnických ulic 31 vraků

Městská policie Mělník ve spolupráci s Oddělením služeb, správy a údržby komunikací Městského úřadu Mělník stále řeší odstavené vraky na území města. Jen v roce 2021 bylo řešení 31 vozidel, které projevovaly znaky toho, že se jedná o vraky. Přitom v roce 2020 to bylo jen 25 vozidel.


Z toho 27 aut odstranili jejich majitelé na základě výzvy od městské policie nebo oddělení služeb, správy a údržby komunikací. A zbývající 4 vraky byly odtaženy na záchytné parkoviště.

Od změny zákona z března 2020 bylo celkem řešeno 63 vozidel, z toho 10 bylo odtaženo.


Co je to vrak?

  • Vrakem je vozidlo, které není možné identifikovat prostřednictvím registrační značky nebo identifikačního čísla vozidla (VIN) umístěného na karoserii nebo rámu vozidla, za čelním sklem nebo na výrobním štítku

  • Vrakem může být také označeno vozidlo, které bude provozováno na pozemních komunikacích, ačkoliv ve lhůtě delší než 6 měsíců nemá platnou pravidelnou technickou prohlídku

  • Nebo je to zjevný vrak (vozidlo poničené, s rozbitými okny, vypuštěnými koly apod.)

  • Provozovatel takového vozidla je následně vyzván k odstranění závady (zajištění platné technické prohlídky) nebo k odstranění vozu z pozemní komunikace.


Pokud tak neučiní ve stanovené lhůtě, bude vozidlo odtaženo a pokud si ho provozovatel nevyzvedne, bude buď prodáno ve veřejné dražbě, nebo rovnou ekologicky zlikvidováno. Celý takový proces může trvat i několik měsíců.


Je také důležité uvést, že některá vozidla (potencionální vraky) jsou součástí soudního řízení (dědictví, exekuce….) a nelze s takovým vozidlem provádět dané úkony.


Barbora Walterová Benešová, tisková mluvčí MÚ Mělník

56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page