top of page
  • Marta Dušková

V Mělníku pravděpodobně vznikne Domov pro pacienty s Parkinsonovou nemocí

Projekt s názvem Domov Labe - domov pro pacienty s Parkinsonovou nemocí je právě ve fázi vydání příslibu pověření k poskytování sociálních služeb a budoucímu zařazení do Sítě poskytovatelů sociálních služeb Středočeského kraje, jehož vydání podpořila Rada Středočeského kraje.



Příslib budou následně schvalovat krajští zastupitelé pro Občanské zdravotně sociální sdružení – Medikum z.s právě pro jejich projekt Domov Labe.

Specializovaná zařízení podobného typu chybí zcela nejen ve Středočeském kraji. Poskytnutí dotace na domov v rámci výzvy Národního plánu obnovy Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky je závislé právě na vydání příslibu Středočeského kraje.

Domov by měl mít 18 lůžek pro cílovou skupinu osob se zdravotním postižením především Parkinsonovou nemocí.



Parkinsonova choroba je chronické neurodegenerativní onemocnění, které je způsobeno nedostatečnou tvorbou dopaminu v mozku. Tato látka funguje jako neuropřenašeč a při jejím deficitu přestane nervový systém správně pracovat.

Na počátku nejsou příznaky choroby specifické: únava, bolesti zad, zácpa, poruchy čichu, těžké nohy, pomalá chůze, deprese... Pro rozvinutou nemoc je typický nekontrolovatelný třas končetin, neschopnost se pořádně hýbat a chodit, ztráta mimiky, špatná rovnováha, psychické změny (deprese, úzkost, někdy i demence). Nemocný je nakonec odkázán na pomoc druhých.



Nemoc nelze léčit ani zpomalit. Některé léky a zákroky dokáží pouze zmírnit příznaky a částečně zlepšit život nemocného. Statistiky ukazují na stoupající trend tohoto onemocnění a nejedná se jen o seniory. Nemoc zasahuje i podstatně mladší lidi.

646 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page