top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

V zámeckém parku bude k vidění vojenská historická technika

„Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem" . Jistě každý si vzpomene na tento památný výrok gymnazijního profesora v podání vynikajícího herce Františka Smolíka ve filmu „Vyšší princip“.

A letos je tomu 80 let od úspěšného atentátu na Zastupujícího říšského protektora a generála policie Reinharda Heydricha. Památník národního odboje v Panenských Břežanech u této příležitosti pořádá v sobotu 28. květnu celou řadu vzpomínkových akcí.

Unikátně bude vystaven dopis Jana Kubiše, který odeslal slečně Marii Žilanové jen dva týdny před uskutečněním atentátu. Dále zde zprostředkuje jedinečnou možnost cestovat časem o celých 80 let zpět a o pouhých 10 kilometru jižněji – do ulice V Holešovičkách dne 27. května 1942, kde se zájemci stanou svědky dějinné události, a to prostřednictvím brýlí s virtuální realitou.

V zámeckém parku bude k vidění vojenská historická technika, možnost se projít vybaveným stanovým táborem klubů vojenské historie. Během dne jejich členové předvedou ukázky historických zbraní, uniforem, spojovací techniky apod. je pamatováno i na nejmladší návštěvníky pro něž připravila Československá obec legionářská zajímavé aktivity.

Odpoledne se uskuteční přednášku významného vojenského historika Eduarda Stehlíka o Janu Kubišovi a proběhne také jeho autogramiáda. V podvečer se můžete těšit na koncert známé kapely Taxmeni, jenž se zabývá i písničkami s vojenskou tématikou. Takže určitě zazní i legendární písně jako „Tripperary“, „Hospoda Kdesi v Anglii“ či „Valčík na rozloučenou“.


Nabitý program zakončí promítání filmu režiséra Jiřího Sequense „Atentát“ z roku 1964. Po celý den možno navštívit expozici věnovanou životu v Protektorátu Čechy a Morava a domácímu i zahraničnímu odboji. A v neposlední řadě se zúčastnit také komentovaných prohlídek unikátní barokní kaple sv. Anny od architekta Santiniho, která se nachází v zámeckém parku.

U příležitosti této akce budou veřejnosti výjimečně zpřístupněny části dolní zámku v Panenských Břežanech – bývalého sídla Heydrichových.


Nabízí se tak velmi zajímavý a zejména poučný den kdy si uvědomíme, že nesmíme zapomínat na pohnuté období naší vlasti. A určité varování ve smyslu, že….národ, který nezná své dějiny je nucen si je zopakovat! Což bohužel platí i v současné době….


Bedřich Marjanko

27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page