top of page
  • Marta Dušková

Ve Středočeském kraji budou jezdit motorové vozy RegioSpider a některé obslouží Všetaty či Mělník

Do Středočeského kraje zamíří 34 motorových vozů RegioSpider. Nabízejí klimatizovaný interiér, bezbariérový nástup, palubní Wi-Fi síť nebo elektrické zásuvky 230 V pro dobíjení cestovní elektroniky. Cestování je pohodlnější i díky dvounápravovým podvozkům, které zajišťují klidnější a měkčí jízdu.



V cílovém stavu se předpokládá nasazení motorových vozů RegioSpider na tratě Benešov u Prahy – Vlašim, Benešov u Prahy – Olbramovice – Sedlčany, Olbramovice – Tábor a dále na tratích Kutná Hora – Zruč nad Sázavou, Pečky – Kouřim, Nymburk – Poříčany, Nymburk – Jičín, Nymburk – Mladá Boleslav – Turnov a Mladá Boleslav – Libuň. Obslouží také některé spoje na tratích z Mladé Boleslavi do Všetat a Mělníka nebo z Kolína do Nymburka a Kutné Hory.


Na začátku září jsme uzavřeli kupní smlouvu na dalších 16 motorových vozů RegioShuttle RS 1 u zahraniční společnosti Heros. Jejich provoz plánujeme ve Středočeském kraji. Další vozy až do plánovaného počtu 34 kusů jsme již dílem koupili a dílem jejich nákup nyní připravujeme. Jde o vozy, které už jezdily v Německu a velmi dobře splňují požadavky na provoz na neelektrifikovaných nebo méně frekventovaných tratích. Před uvedením do provozu projdou kompletní obnovou, dosazena budou nová bezbariérová WC, palubní Wi-Fi síť, elektrické zásuvky 230 V a USB porty pro dobíjení cestovní elekroniky a další vybavení, které je nezbytné pro provoz v České republice. Část těchto prací zajistí dodavatel vozů a část předpokládáme provést u naší dceřiné firma DPOV,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu a doplňuje důležitou informaci, kdy se cestující moderními vlaky svezou: „Vozy chceme uvádět do provozu na středočeských tratích už od druhé poloviny příštího roku. První z nich zamíří na spoje kolem Benešova u Prahy a nahradí tam například motoráky řady 810 a 809. Od roku 2025 budeme pokračovat v jejich postupném uvádění do provozu na tratích na Mladoboleslavsku, Nymbursku a Kolínsku.“



Podrobné informace na webu kraje Středočeský kraj - Webový portál Středočeského kraje (stredoceskykraj.cz) v článku Do Středočeského kraje zamíří 34 motorových vozů RegioSpider.


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page