top of page
  • Marta Dušková

Vrací se k nám staronový soused vlk

Vlci doprovázejí člověka po celá tisíciletí a objevovali se na českém území už ve středověku. Od konce 19. století byli pronásledovaní, docházelo k jejich likvidaci a poslední vlk byl zastřelen v roce 1914. Od 90. let se začali postupně vracet a teď je tady zhruba 22 smeček.

Na rozdíl od jiných velkých šelem například rysa ostrovida, který se k nám vrací za pomocí lidí a na vhodná místa je vysazován, vlci se vrací sami, a když objeví území, kde žádní vlci nežijí, usadí se tam. Vlci jsou společenská zvířata a žijí v rodinných smečkách a rozmnožuje se pouze dominantní pár.

Údaje o životě vlků, doporučení chovatelům ovcí a návštěvníkům přírody jsou uvedeny na webových stránkách, které spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Návrat vlků (navratvlku.cz).

Do Česka se vrací i další kdysi vyhynulá zvířata. Orel mořský vyhynul v Česku ve 20. letech 20. století a pokusy o jeho vysazení začaly opět v 70. letech. Nyní zde hnízdí zhruba 100 párů, ale často se stávají obětí travičů. Například v první polovině roku 2023 jich bylo deset otráveno.



Občas se objeví i největší zástupce čeledi jelenovitých los evropský, který byl vyhuben v Čechách v roce 1570 a 400 let o něm nebyly žádné zprávy. Od 70. let se v blízkosti Vyššího Brodu vyskytuje okolo 10 zvířat.

Zdroj části informací Ministerstvo životního prostředí

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page