top of page
  • Marta Dušková

Za Rychlými šípy se můžete vypravit už jen do pátku

Hudební sál a hala Masarykova kulturního domu v Mělníku patří ještě do pátku

12. ledna výstavě s názvem Pocta Rychlým šípům.



První komiks Rychlých šípů vyšel 17. prosince 1938 v časopise Mladý hlasatel a putovní výstava tedy připomíná výročí 85 let od vydání a zároveň 25. výročí úmrtí Jaroslava Foglara, zemřel 23. ledna 1999.


Jaroslav Foglar přivedl Rychlé šípy na svět a na výstavě je prezentován i úryvek z článku Jak se dělají rychlé šípy psaný na stroji přímo autorem.


Součástí výstavy je malá vitrína snad s nejznámějším hlavolamem v Česku ježkem v kleci, který je již navždy spojen s dobrodružstvím Rychlých šípů.


Výstava nabízí různorodý pohled na Rychlé šípy prostřednictvím padesáti skvělých ilustrátorů a scénáristů z Česka a Slovenska a ukazuje jejich odkaz dnešní společnosti. Výstavu připravila Skautská nadace Jaroslava Foglara ve spolupráci Svět knihy, s.r.o.



Rychlé šípy slaví tedy 85 narozeniny!

Pro některé jsou vzpomínkou na dětství, kdy sešity začaly vycházet v 60. letech 20. století. Děti objevují komiksy jako novinku teprve teď a autor jejich prostřednictvím je stále známý a populární.

 

Slovo redaktorky

Sám Jaroslav Foglar považoval příběhy Rychlých šípů za své největší dílo. Jsou vzpomínkou i na mé dětství, kdy mi nově vycházejí příběhy koncem 60. let po vynucených přestávkách v období nacismu a komunismu táta kupoval. Dodnes si pamatuji některá jména a příběhy. Dodnes si pamatuju i knihy Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří a měla jsem doma i záhadný hlavolam ježka v kleci.

25 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page