top of page
  • Marta Dušková

Změny ve zdravotní péči v roce 2024 – očkování dětí, screening prostaty…

Od ledna 2024 ve veřejném zdravotním systému začíná platit několik novinek v oblasti prevence i léčbě nemocných.



Nový screening rakoviny prostaty

Program časného záchytu rakoviny prostaty se týká mužů od 50 do 69 let a v rámci prevence předepíše zájemcům praktik nebo urolog žádanku na vyšetření krve jednou za dva či čtyři roky. Vyšetření je hrazeno zdravotní pojišťovnou.

 

Screening štítné žlázy u těhotných

Jedná se o vyšetření z krve a program se týká včasného záchytu poruch štítné žlázy u těhotných žen.

 

Novorozenecký screening

Od nového roku se do běžného novorozeneckého screeningu přidaly další vrozené nemoci.

Z kapky krve lze v laboratoři zjistit například vrozené dispozice pro spinální svalovou atrofii, která se později projevuje postupnou a trvalou ztrátou svalstva.

Díky včasnému odhalení dědičné choroby lze začít rychle s účinnou léčbou.

Včasný záchyt je proto klíčový.

 

Očkování proti HPV

Nově jsou dvě dávky hrazené pojišťovnou pro dívky a chlapce od 11 do 15 let. Cílem očkování je úbytek počtu dospělých pacientů s rakovinou způsobenou lidským papilomavirem. Jedná se o některé nádory penisu, úst, hltanu, řitě nebo děložního hrdla. Toto očkování není povinné.

 

Očkování proti meningokoku

Novinkou je posunutí věkové hranice u bezplatného očkování proti meningokoku z 15 na 16 let. Meningokokové infekce jsou velmi nebezpečné a ti, kdo se zotaví se často potýkají s vážnými trvalými následky.

 

Novela zákona o léčivech

Novela výrobcům a distributorům ukládá u některých léčiv držet rezervy, které dají do oběhu právě ve chvíli, kdy dojde k přerušení či ukončení dodávek. Konkrétně mají výrobci držet zásobu léčiv, která odpovídá měsíční či dvouměsíční dodávce do ČR. Povinnost se vztahuje jen na léčiva, která jsou hrazená z veřejného zdravotního pojištění nebo mají stanovenou lékovým ústavem tzv. maximální cenu. Zásobu je možné uvolnit až na pokyn lékového ústavu.

 

120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page