top of page
  • Marta Dušková

Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem

Od čtvrtka 23. března se stal účinným zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, tedy novela zákona. Účinný zákon č. 59/2023 Sb. změnil zákon

č. 65/2017. Novela zákona omezuje prodej a dostupnost nikotinových sáčků.

Zákon zakazuje:

prodej osobám mladším 18 let


Zákonem se také zakazuje prodej:

  • na vybraných místech, např. ve zdravotnických zařízeních, ve školách, na akcích určených pro osoby mladší 18 let, v dopravních prostředcích veřejné hromadné dopravy atd.

  • omezen je i prodej nikotinových sáčků přes internet a prostřednictvím prodejních automatů, kde je prodej nikotinových sáčků zakázán, jestliže nelze jednoznačně ověřit věk kupujícího.

Novela zavádí pro prodej nikotinových sáčků stejnou regulaci, jako už platí pro tabákové výrobky a elektronické cigarety. Za porušení zákazu budou hrozit finanční sankce a podle závažnosti přestupku mohou fyzické osoby dostat pokutu až 150 000 korun, firmy mohou být potrestání sankcí až do výše jednoho milionu korun a až dvouletý zákaz činnosti.

Zákaz prodeje platí nejen pro klasické obchody, ale také pro automaty a e-shopy a prodejci nyní po přijetí novely mají tříměsíční lhůtu na to, aby se regulaci prodeje nikotinových sáčků přizpůsobili.


„Nikotinový sáček se stává fenoménem zejména mladé generace, a to navzdory skutečnosti, kterou potvrzují i lékaři a adiktologové, že riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské u kohokoli, tím spíše u dětí a mladistvých,“ uvedli tvůrci novely. Podle nich patřili předloni mezi nejpočetnější věkovou skupinu konzumentů nikotinových sáčků lidé od 15 do 24 let věku.

Nikotinové sáčky se vkládají do úst mezi dáseň a horní nebo spodní ret. Původně byly schválené pro ty, kteří se snaží odvyknout od kouření klasických cigaret. Odborníci ale podle tvůrců novely evidují už 18 případů předávkování dětí spojených s užíváním nikotinových sáčků, ve dvou případech vedly až k bezvědomí.


Zdroj ČTK a Středočeský kraj

92 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page