top of page
  • Marta Dušková

Škola Jungmannovy sady se stala Školou paměti národa

Organizace Post Bellum v rámci svého projektu Paměť národa umožnila školám, které se zúčastnily v minulosti projektu organizace, například Příběhy sousedů, nominovat se do Sítě škol Paměti národa. Jedná se o společenství škol, jejichž učitelé hledají zajímavé způsoby, jak přiblížit žákům moderní dějiny a související témata, jako je výchova k demokracii a lidskoprávní problematika.

Základní školu Jungmannovy sady v Mělníku, která se zúčastňuje projektu Příběhy našich sousedů už několik let, nominovala Michaela Slánská, která učí na škole dějepis a je i koordinátorkou projektu Příběhy našich sousedů.


Michaela Slánská vysvětluje: „Když jsem se dozvěděla o možnosti nominace školy do Sítě škol Paměti národa, nejdříve jsem si zjistila veškeré informace o výhodách pro školu, tedy pro žáky. Projekt umožňuje školám objednávat si zajímavé workshopy pro žáky zdarma, dokonce je možnost pozvat lektora přímo na naši školu. Další možností je využívat přednostního přihlašování na vzdělávací akce i pro učitele“.

Do sítě škol Paměti národa se nominovalo 51 škol a prvních 10 přihlášených bylo pozváno, tedy jejich zástupci na Slavnost škol Paměti národa při příležitosti desátých narozenin projektu Příběhy našich sousedů. Slavnosti, která se uskutečnila 22. září v Gröbově vile v Praze, se zúčastnila Michaela Slánská za školu Jungmannovy sady. Za školu převzala mimo jiné certifikát Škola Paměti národa.


„Nejdůležitější v projektu mi přijde předávání moderních způsobů výuky dějepisu žákům, dává to možnosti pracovat i jinak na poli historie nejen v hodinách dějepisu. Jsme druhá škola na Mělníku, která získala certifikát. První je Gymnázium Jana Palacha, které využívá těchto projektů velmi dlouho. Nejen díky mně, ale i kolegyním na škole, které se rovněž věnovaly projektu Příběhy našich sousedů, jsme se mohli jako škola nominovat. Pro školu je to čest a je to hodně motivující. Zapojovat se do nabízených projektů žákům umožňuje poznávat historii úplně jinak. Od dětí mám dobrou zpětnou vazbu, letos se chtějí opět zapojit do příběhů sousedů, a hlavně je to baví. Už dojednávám pro ně workshopy a povedlo se mi zapůjčit do školy výstavu Střípky revoluce k 17. listopadu, kterou budeme mít zapůjčenou na tři týdny. Mám rozjednáno víc projektů a chtěla bych je víc dávat i do hodin dějepisu, aby to oživilo výuku a historie děti víc bavila“, dodává Michaela Slánská.


101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page