Marta Dušková

23. pro 20233 min

Faráři Aloisi Kubému byla letos udělena Cena města Neratovice in memoriam

Letos uplynulo 90 let od narození faráře Aloise Kubého, který během svého života významně ovlivnil život v mělnickém regionu. Mezi jeho významné počiny patří vznik Farní Charity Neratovice v době, kdy pomoc potřebným v mělnickém regionu chyběla, stál u založení neratovického gymnázia. V dubnu 1991 v Neratovicích posvětil základní kámen budoucího kostela, kde kostel dosud chybí. Letos v říjnu mu byla udělena in memoriam Cena města Neratovice.

K významnému výročí narození faráře byla v říjnu představena při udělování Ceny města Neratovice publikace s názvem Alois Villibald Kubý, kterou napsala a vydala Marta Doležalová z Libiše jako vzpomínku na významného člověka, kterého osobně znala.

Farář byl známou osobností nejen ve veřejném životě, ale především v životě obyčejných lidí. Byl velmi vzdělaný člověk, který se zabýval pomocí ostatním a některé z nich doprovázel po celý jejich život od křtu až po poslední cestu.

„Já mohu za sebe říct, že pro mě a pro naši rodinu je to osobnost, která nás provázela celým našim životem. Byl obrovská osobnost i vizuálně, měřil 2,8 metru, a když někam přišel, tak to byl opravdu kus chlapa. Mám po něm v libišském kostelíčku sv. Jakuba ornáty a roucha, a mám tam i ramínka, která jsou specifická, jsou diametrálně delší než ramínka pro běžného člověka. Sídlil na faře v Obříství a odkud vyjížděl a spravoval všechny okolní kostely. Na něj se lidé obraceli, když potřebovali lékaře, řemeslníka či jen najít svoji cestu v životě a on každému pomohl. V dospělosti jsem se s ním setkala jako policistka, když jsem pracovala na ochraně majetku. Přišla jsem do Libiše do kostela a on na mě spustil a já to odnesla za celou policii. Byla právě 90. léta a kostely se hodně vykrádaly a já jsem šla do Libiše právě nafotit kostel po krádeži. Pan farář mi vytkl, že jako policie nic neděláme a kostely se vykrádají po celé republice“, vzpomíná Marta Doležalová.

Marti, kdy Vás napadlo začít sbírat informace a psát o této osobnosti?

„Před rokem. Já jsem si říkala, že by měl 90. narozeniny a na takovou významnou regionální osobnost či přímo nadregionální by se nemělo zapomenout, a tak jsem se rozhodla napsat publikaci jako vzpomínku na něj. Je v každé rodině známý ať už v Libiši, Obříství či Neratovicích. Byl spoluzakladatel s tehdejší neratovickou radnicí neratovického gymnázia, v Domě kněžny Emmy vznikla jeho přičiněním krásná kaple, byl u založení neratovické charity. Neměl krátkodobé cíle, on byl vizionář a ty svoje vize i realizoval, uměl to. I ta jeho vize postavení kostela, který bude sice na libišském území, ale bude hlavně pro Neratovice, kde není kostel, se má uskutečnit. A mělo by to být multikulturní centrum nejen kostel“.

Něco je tedy z Vašich vzpomínek a něco jste musela vyhledávat pravděpodobně v archivech…

„Velmi mi pomohlo Arcibiskupství pražské, historik Vít Kochánek, toho jsem požádala o spolupráci, další zdroj informací byla Charita Neratovice. V publikaci je vzpomínka bývalé ředitelky charity Miloslavy Machovcové právě na založení charity. Farář byl denně v kontaktu s lidmi a viděl potřebu péče o seniory a handicapované. Charita úspěšně funguje a je odkazem faráře Aloise Kubého a dokonce tenkrát na počátku byla charita jediná, která například i půjčovala zdravotní pomůcky domů. Další zdroje pro vznik publikace jsou vzpomínky lidí“.

 

Publikaci Alois Villibald Kubý je možné získat v Regionálním muzeu Mělník, v Turistickém informačním centru Mělník, v kostelích ve farnosti Neratovice. Publikace je zdarma, je to charitativní počin jako odkaz pana faráře. Třeba publikace napomůže i opravě kostela sv. Jakuba, který v současné době spravuje Marta Doležalová. Nyní se opravy krásného kostelíka musely zastavit právě z nedostatku financí. Kostel se svými krásnými freskami je kulturní dědictví, které za záchranu rozhodně stojí.

 

Pro zájemce finančních darů na kostel jsou všechny informace na webu  Kostel sv. Jakuba Většího v obci Libiš (kostel-sv-jakuba-vetsiho-v-obci-libis.cz). Kostel i s fotografiemi je zmíněn i v článku Malé nahlédnutí do historie aneb co nám zanechali naši předkové (kanalem.com).

 

Informace k projektu nového neratovického kostela jsou zveřejněny na webu Nadace neratovického komunitního centra – Kostel Nejsvětější Trojice a pastorační centrum Kardinála Josefa Berana (kostelneratovice.cz).

 

 

 

    1220
    0