top of page
  • Marta Dušková

Faráři Aloisi Kubému byla letos udělena Cena města Neratovice in memoriam

Letos uplynulo 90 let od narození faráře Aloise Kubého, který během svého života významně ovlivnil život v mělnickém regionu. Mezi jeho významné počiny patří vznik Farní Charity Neratovice v době, kdy pomoc potřebným v mělnickém regionu chyběla, stál u založení neratovického gymnázia. V dubnu 1991 v Neratovicích posvětil základní kámen budoucího kostela, kde kostel dosud chybí. Letos v říjnu mu byla udělena in memoriam Cena města Neratovice.

K významnému výročí narození faráře byla v říjnu představena při udělování Ceny města Neratovice publikace s názvem Alois Villibald Kubý, kterou napsala a vydala Marta Doležalová z Libiše jako vzpomínku na významného člověka, kterého osobně znala.


Farář byl známou osobností nejen ve veřejném životě, ale především v životě obyčejných lidí. Byl velmi vzdělaný člověk, který se zabýval pomocí ostatním a některé z nich doprovázel po celý jejich život od křtu až po poslední cestu.


„Já mohu za sebe říct, že pro mě a pro naši rodinu je to osobnost, která nás provázela celým našim životem. Byl obrovská osobnost i vizuálně, měřil 2,8 metru, a když někam přišel, tak to byl opravdu kus chlapa. Mám po něm v libišském kostelíčku sv. Jakuba ornáty a roucha, a mám tam i ramínka, která jsou specifická, jsou diametrálně delší než ramínka pro běžného člověka. Sídlil na faře v Obříství a odkud vyjížděl a spravoval všechny okolní kostely. Na něj se lidé obraceli, když potřebovali lékaře, řemeslníka či jen najít svoji cestu v životě a on každému pomohl. V dospělosti jsem se s ním setkala jako policistka, když jsem pracovala na ochraně majetku. Přišla jsem do Libiše do kostela a on na mě spustil a já to odnesla za celou policii. Byla právě 90. léta a kostely se hodně vykrádaly a já jsem šla do Libiše právě nafotit kostel po krádeži. Pan farář mi vytkl, že jako policie nic neděláme a kostely se vykrádají po celé republice“, vzpomíná Marta Doležalová.


Marti, kdy Vás napadlo začít sbírat informace a psát o této osobnosti?

„Před rokem. Já jsem si říkala, že by měl 90. narozeniny a na takovou významnou regionální osobnost či přímo nadregionální by se nemělo zapomenout, a tak jsem se rozhodla napsat publikaci jako vzpomínku na něj. Je v každé rodině známý ať už v Libiši, Obříství či Neratovicích. Byl spoluzakladatel s tehdejší neratovickou radnicí neratovického gymnázia, v Domě kněžny Emmy vznikla jeho přičiněním krásná kaple, byl u založení neratovické charity. Neměl krátkodobé cíle, on byl vizionář a ty svoje vize i realizoval, uměl to. I ta jeho vize postavení kostela, který bude sice na libišském území, ale bude hlavně pro Neratovice, kde není kostel, se má uskutečnit. A mělo by to být multikulturní centrum nejen kostel“.



Něco je tedy z Vašich vzpomínek a něco jste musela vyhledávat pravděpodobně v archivech…

„Velmi mi pomohlo Arcibiskupství pražské, historik Vít Kochánek, toho jsem požádala o spolupráci, další zdroj informací byla Charita Neratovice. V publikaci je vzpomínka bývalé ředitelky charity Miloslavy Machovcové právě na založení charity. Farář byl denně v kontaktu s lidmi a viděl potřebu péče o seniory a handicapované. Charita úspěšně funguje a je odkazem faráře Aloise Kubého a dokonce tenkrát na počátku byla charita jediná, která například i půjčovala zdravotní pomůcky domů. Další zdroje pro vznik publikace jsou vzpomínky lidí“.

 

Publikaci Alois Villibald Kubý je možné získat v Regionálním muzeu Mělník, v Turistickém informačním centru Mělník, v kostelích ve farnosti Neratovice. Publikace je zdarma, je to charitativní počin jako odkaz pana faráře. Třeba publikace napomůže i opravě kostela sv. Jakuba, který v současné době spravuje Marta Doležalová. Nyní se opravy krásného kostelíka musely zastavit právě z nedostatku financí. Kostel se svými krásnými freskami je kulturní dědictví, které za záchranu rozhodně stojí.

 

Pro zájemce finančních darů na kostel jsou všechny informace na webu  Kostel sv. Jakuba Většího v obci Libiš (kostel-sv-jakuba-vetsiho-v-obci-libis.cz). Kostel i s fotografiemi je zmíněn i v článku Malé nahlédnutí do historie aneb co nám zanechali naši předkové (kanalem.com).

 

 

 

 

122 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page