top of page
  • Marta Dušková

Bratříčku, zavírej vrátka, beránka vlku se zachtělo…

Je pravděpodobné, že posledních pár dlouhých dní je po celém světě nejvíc skloňované slovo Ukrajina a s tím souvisí i slova válka, pomoc, podpora, sounáležitost… Většina lidí na celém světě upíná svůj zrak a myšlenky právě k této zemi a snaží se pomoci každý podle svých možností a schopností.


Ve čtvrtek 3. března se zaplnilo náměstí Míru v Mělníku desítkami a desítkami lidí, kteří přišli vyjádřit sounáležitost s těžce zkoušeným ukrajinským národem. Během setkání na podporu Ukrajiny bylo možné přispět do veřejné sbírky. Do akce se zapojili i stánkaři a výtěžek z jejich prodeje byl rovněž příspěvkem do sbírky na pomoc Ukrajině.


Happening Společně pro Ukrajinu zahájila ukrajinská hymna a úvodního slova se ujal starosta města Ctirad Mikeš, který poděkoval organizátorům akce i všem přítomným za podporu těžce zkoušené Ukrajiny. Podporu vyjádřil rovněž organizátor akce Tomáš Trejbal, básník a diplomat Heřman Holý, zástupci církví, a i občané ukrajinské národnosti žijící na Mělníku Svitlana Dzykovska a malíř Alexandr Oniščenko.


Akci oživilo hudební vystoupení Lenky Ducháčkové, Petra Bati a Marka Holého, který se ujal i moderování celého programu na náměstí. Náměstím Míru zazněla symbolická píseň Bratříčku, zavírej vrátka Karla Kryla, která připomněla, že podobná situace už tady byla. Nechyběly i další Krylovy písně, symbolu okupace Československa v šedesátých letech. Ještě tady neplatí inter arma silent musae. Na Ukrajině ovšem už ve válce múzy mlčí.


Akci s názvem Společně pro Ukrajinu pořádalo město Mělník ve spolupráci s iniciativou Mělník hraje, Mělnickým kulturním centrem a s dalšími subjekty. V těchto dnech se jen máloco zdá důležité a nic není v této chvíli důležitější než jakákoliv pomoc, podpora Ukrajině, kde již několik dlouhých dní umírají lidé a mezi nimi děti.


Během setkání na podporu Ukrajiny si uprostřed náměstí hrály svobodně a beze strachu malé děti a bylo to přímo symbolické. Tak by měl svět i život nás všech vypadat.

378 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page