top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Cestovatelský semafor doplnila tmavě červená kategorie zemí

Od pátku 5. února se změnily podmínky při cestování do České republiky a k zelené, oranžové a červené kategorii takzvaného evropského semaforu ještě přibyla tmavě červená. Země zahrnuté do této nové kategorie jsou vysoce rizikové.


Výňatek z tiskové konference Ministerstva zdravotnictví ze dne 4. února:

Cestující z tmavě červených zemí musí před vstupem na naše území vyplnit příjezdový formulář a předložit písemné potvrzení o negativním výsledku PCR testu. Test musí být provedený maximálně 72 hodin před započetím cesty.



Následně je třeba nejdříve 5. den od příjezdu do České republiky podstoupit druhý PCR test. Do doby předložení negativního výsledku druhého testu je nutná samoizolace.

Po dobu 10 dnů od návratu platí povinnost nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku.


Při návratu z červené kategorie musí před vstupem na území České republiky cestovatelé vyplnit příjezdový formulář a předložit písemné potvrzení o negativním výsledku antigenního nebo PCR testu. Antigenní test musí být provedený maximálně 24 hodin a PCR test nejvýše 72 hodin před započetím cesty.


Následně je třeba v České republice podstoupit druhý PCR test, ten lze absolvovat dříve než 5. den od příjezdu. Do doby předložení negativního výsledku druhého testu je nutná samoizolace.


Po dobu 10 dnů od návratu platí povinnost nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku.



U oranžově označených zemí platí před vstupem na území České republiky povinnost vyplnit příjezdový formulář a povinnost předložit písemné potvrzení o negativním výsledku antigenního nebo PCR testu. Antigenní test musí být provedený nejvýše 24 hodin a PCR test maximálně 72 hodin před započetím cesty.


Po dobu 10 dnů od návratu je třeba nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku.


Ze zelených zemí je možné přicestovat bez jakýchkoliv omezení.

Mezi zelené země se řadí Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur, Thajsko a Vatikán.

K oranžovým zemím patří Finsko, Řecko, Island a Norsko.

Do červené kategorie spadají Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Německo, Švédsko, Švýcarsko a Azorské ostrovy, Madeira a Kanárské ostrovy.


Zbylé země jsou zařazené mezi tmavě červené.


Evropské středisko v souvislosti s výskytem nových mutací onemocnění covid-19 doporučilo vyhnout se všem cestám, které nejsou nezbytně nutné. Důvodem opatření také je, že na území Evropy je velmi vysoké riziko komunitního přenosu,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Jan Blatný.


Všechny osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, jsou povinné po dobu 10 dnů od návratu nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku. Nadále ale platí, že občanům ČR silně doporučujeme necestovat, pokud to není nezbytně nutné,“ dodává hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.


Podrobné informace o této problematice jsou k dispozici ZDE na stránkách Ministerstva zdravotnictví.


Seznam zemí podle míry nákazy je zveřejněn ZDE.


43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page