top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Domov seniorů SENLIFE: „Za vytlučenými okny a posprejovanou fasádou se skrývaly nádherné prostory"

Jistě si už někteří z vás všimli změn a zvýšeného pohybu osob a strojů v okolí budovy kláštera na Pšovce v Českolipské ulici (Augustiniánský klášter s kostelem sv. Vavřince). Možná už tušíte, co se tu připravuje, možná o tom ale slyšíte poprvé.

Chystá se zde projekt nového domova pro seniory, který staví společnost SENLIFE a my jsme se vydali za autory této myšlenky, aby nám představili, jaké záměry s touto budovou mají.

Povídala jsem si s Tomáše Eckschlagerem, technickým ředitelem a architektem projektu Lukášem Drástou, provozním ředitelem.

Zleva: Provozní ředitel Lukáš Drásta a technický ředitel a architekt Tomáš Eckschlager

Pánové, můžete nám říci, co vás vedlo k myšlence založit zde nový domov pro seniory?

To je naprosto jednoduché - i nám rodiče a prarodiče stárnou a i my se stále častěji zamýšlíme nad tím, jak jim v budoucnu zajistit důstojné a aktivní stáří, aniž bychom slevili ze svých požadavků na jejich pohodlí, na četnost vzájemného setkávání a na zajištění veškerých služeb, které k tomu neodmyslitelně patří.

Rozhodli jsme se zde vybudovat nový domov pro seniory - SENLIFE. Naší stěžejní představou je vytvořit domov s nadstandartní péčí, který bude přátelský a přívětivý jak pro obyvatele, tak i pro jejich rodiny a veřejnost. Chceme, aby zde vzniklo místo pro seniory, kteří si svůj život chtějí stále užívat naplno, věnovat se svým zálibám a trávit čas dle svých představ. Prostor zde však dostanou i senioři, kteří mají různá zdravotní omezení a přesto jim jejich rodiny budou chtít zajistit absolutní péči a maximálně lidský přístup.


Proč jste zvolili náš mělnický klášter? Co nám můžete říct k jeho historii?

Vzhledem k tomu, že máme k Mělníku blízko a rádi se svými rodinami jezdíme do zdejšího krásného okolí, chtěli jsme směřovat své aktivity také do tohoto místa.

Budoucí domov pro seniory stavíme v objektu bývalého augustiniánského kláštera na Pšovce. Jeho historie sahá až do doby vlády Přemysla Otakara II v roce 1263. Pak byl barokně přestavěn v 17. a 18. století do dnešní podoby. Přestavba na internátní školu za totality s budovou udělala bohužel své. Budova a její okolí byly ještě donedávna v dezolátním stavu, objekt posledních 20 let nebyl využíván, chátral a stal se častým cílem vandalů a bezdomovců.


Tento projekt připravujeme již přes dva roky, předtím jsme hledali místo, které by splňovalo naši představu. Když jsme zjistili, že je objekt kláštera na prodej a začali se o něj zajímat, objevili jsme doslova poklad. Za vytlučenými okny a posprejovanou fasádou se skrývaly přenádherné prostory. Přímo v objektu je velké množství původních gotických i barokních prvků, v areálu jsou tři obří zahrady, které mají dohromady přes 10 tisíc metrů čtverečních.


Během probíhající rekonstrukce stále objevujeme další historické prvky této kulturní památky, které bychom chtěli zachovat a dát jim nový život. Na svém webu i na sociálních sítích vše dokumentujeme a poctivě zaznamenáváme na fotografiích, ostatně můžete se sami podívat.


Jaké bude využití Vašich zahrad? Je to opravdu veliká plocha prakticky v centru Mělníka, bude mít možnost je navštěvovat i veřejnost?

Ale samozřejmě, my bychom si opravdu moc přáli být místem otevřeným pro setkávání. Dnešní situace kolem Covidu tomu sice nepřeje, ale my chceme vytvořit místo, ve kterém bude radost pobývat a které bude chloubou a pýchou nejen našeho budoucího domova pro seniory, ale i města Mělník.


Senioři i veřejnost budou moci navštěvovat Jižní slunnou zahradu s ovocnými stromy a parkem, Západní divočejší zahradu, kterou protéká říčka Pšovka, nebo Rajskou zahradu, která se nachází ve středu samotné budovy a je obklopena arkádami – ideální místo třeba na poklidné rozjímání.


V zahradách plánujeme spoustu stromů, vodní prvky, za hlavní budovou chceme vybudovat komunitní zahradu s vyvýšenými záhony. Rovinatý terén přímo vybízí k procházkám v objektu a jeho okolí v každém ročním období.


V objektu bychom rádi využili další budovu „tělocvičny“ pro konání nejrůznějších společenských akcí – počínaje plesy, večírky přes promítání, autorskými besedami konče…nebo spíše nekonče. Zkrátka a dobře, u nás budete mít dveře vždy otevřené.


V Mělníku máme již 2 domovy důchodců, neobáváte se, že jeho kapacitu nenaplníte?

Neobáváme. Samotné otevření plánujeme během léta roku 2021 a již nyní nás budoucí klienti poptávají. Když se podíváme na statistiky, lze velmi snadno zjistit, že populace jednoznačně stárne. Dnes představují občané starší 65 let každého pátého obyvatele ČR a za dalších 15 let to bude každý čtvrtý.


Věříme, že v budoucnu bude velká část těchto lidí využívat především služby terénní péče a denního stacionáře, ale později také trvalé ubytovací služby s podpůrnou nebo neustálou péčí.


Dle veřejně dostupných informací je kapacita v zařízeních dotovaných městem či krajem zcela vyčerpaná, na lůžka se musí často čekat. Chceme tedy pokrýt poptávku v Mělníku a jeho okolí, ale vůbec se nebudeme bránit ani klientům z širšího okolí včetně blízké Prahy.

Jsme si také vědomi toho, že s každým dalším podobným zařízením se zvyšuje tlak na zkvalitňování služeb a poskytovanou péči, nechceme tedy zaostávat, naopak bychom byli rádi napřed a možná i určovali trendy. Například poskytnutím moderní péče za pomocí chytrých IT technologií, které usnadní klientům jejich pobyt v domově.

Samozřejmostí bude wi-fi v celém areálu, bezpečnostní SOS vybavení na pokojích a v budově, chytré hodinky, TV na každém pokoji a podobně.


Již nyní otevíráme pro zájemce vzorový pokoj, můžete nás kdykoliv kontaktovat a domluvit si prohlídku – samozřejmě se zachováním současných bezpečnostních opatření.


Kolik seniorů bude moct využít Vaše služby? Co pro ně připravujete?

Plánujeme 54 lůžek pro seniory a dalších 35 pro klienty s Alzheimerovou chorobou či demencí. Budeme tedy spíše menší zařízení.


V rámci našich služeb budeme nabízet i terénní službu a denní/týdenní stacionář pro klienty, kteří u nás nebudou ubytováni trvale, ale pouze nárazově dle potřeby jejich rodin.


Klienti si budou moct vybírat z bohaté nabídky volnočasových aktivit. Sledujeme nejnovější trendy v péči o seniory, oslovujeme organizace a jednotlivce, kteří budou umět klientům poskytnout maximum.


Mimo všechny volnočasové a kulturní programy budeme mít samozřejmě aktivizační činnosti, reminiscenční terapii, pohybovou rehabilitaci, skupinové cvičení, jógu či tvořivé a hlasové dílny.


To jsou jen střípky aktivit, které by měly ve finále pro naše seniory tvořit příjemně strávený čas.



Budou si moci dovolit Vaše služby i důchodci s horším finančním zázemím?

My se nijak se nevymezujeme vůči žádné skupině seniorů a budeme se snažit najít individuální řešení pro všechny zájemce a budoucí klienty.


Současně se v tuto dobu snažíme vyjednat zapojení části naší kapacity pod „Krajskou síť poskytovatelů“, kde je doplatek dotovaný MPSV (krajem), stejně jako u státních či krajských domovů. V případě, že by se nám podařilo zapojit se do této sítě, mělo by tak město určitý počet našich lůžek garantovaný přímo pro své občany a to bez jakéhokoliv doplatku.


Záleží však jen na Středočeském kraji a podpoře ze strany Mělníka a okolních obcí. Pro nás je zásadní, aby klienti dostávali stejnou a vysoce kvalitní péči bez rozdílu.


Dnes je velmi těžké sehnat dostatek kvalitních pracovníků v sociálních službách, jak to zvládáte?

Ano, souhlasíme. Sehnat kvalitní personál v této oblasti není snadné. Nejenže to musí být člověk vzdělaný v oboru, ale musí mít k práci se seniory kladný vztah, jinak to prostě nefunguje. Máme bohaté zkušenosti z oblasti přímé péče a známe jejich slabiny. Bývá to často právě nedostatečný počet personálu v tak náročném oboru, kde pak lidé snadno a rychle vyhoří. Kvalitní a zapálení pečovatelé mohou doplatit i na nefunkční pracovní zázemí, špatnou komunikaci s vedením či v rámci kolektivu i na nedostatečné finanční ohodnocení.


Víme, že je v oboru mnoho „srdcařů“, rádi bychom se zmíněným slabinám vyhnuli a nabídli těmto lidem podmínky, které je budou naplňovat a oni tak budou moci vykonávat práci, která je pro ně posláním. Mimo jiné budujeme přímo v domově i pár bytů pro zaměstnance z větší dálky, což snad také přispěje k jejich lepší pracovní i soukromé pohodě.


Kolik lidí se do Vašeho projektu zapojilo?

V nejužším týmu máme zatím sedm lidí. Pokud se bavíme o všech, kteří nám i na dobrovolnické bázi s projektem pomáhají, tak nás bude přes dvacet. Je potřeba si uvědomit, že pečovatelství je velmi komplexní služba a pokud ji chcete dělat dobře, tak se neobejde bez důkladné přípravy. Tu rozhodně nehodláme podcenit. Máme také obrovskou radost z toho, kolik skvělých lidí se k nám v průběhu příprav přidalo.


A na co se může těšit veřejnost?

Jak již nastínil Tomáš, budova původního konventu je výjimečná svou historií a také architekturou. Některé části budovy, jako například původní letní refektář, ambitová chodba s arkádami, gotická kaple či přilehlé obrovské zahrady s parkovou úpravou přímo vybízí k jejich využití.


Uvnitř budovy to budou menší výstavy, galerie, tematické workshopy, přednášky, koncerty, autorská čtení a další. Zahrady nabídnou letní kino s malou divadelní scénou, zahradní šachy, pétanque a oblíbené zahrádkářství. Každý klient, který bude mít zájem, bude mít k dispozici vlastní vyvýšený záhon pro pěstitelství. V budoucnu plánujeme otevřít i kavárnu.


Moc rádi bychom v budoucnu navázali úzkou spolupráci s městem Mělník, neboť velká část programu pro naše seniory bez veřejnosti ani nejde naplánovat.

Část těchto aktivit je závislá na účasti dobrovolnických organizací, dětských souborů, škol, školek. My můžeme nabídnout prostory, zázemí a naši podporu. Budeme velice rádi, když se nám případní zájemci ozvou.


Přejeme si, aby zdejší místo znovu ožilo. Rádi přivítáme i členy Klubu seniorů Mělník a další občany, kteří si k nám do zahrad mohou přijít zasportovat nebo třeba jen odpočinout.


Ostatně jsme již s Vámi, městem, zahájili debaty o revitalizaci náměstíčka u Českolipské ulice, bavili jsme se o oživení celé lokality na Pšovce. Víme, že plánujete upravit bývalou náves před objektem kláštera na plnohodnotný veřejný prostor. Moc rádi budeme součástí této celkové proměny a věříme, že to ocení nejen obyvatelé této části, ale i celého města Mělník.


Průběh rekonstrukce je možné sledovat na facebooku SENLIFE nebo na www.senlife.cz


Barbora Walterová Benešová, MÚ Mělník

562 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page