top of page
  • Marta Dušková

Děti mají při hospitalizaci nárok na nepřetržitou přítomnost rodiče!

Nárok dětí, které jsou hospitalizovány, na přítomnost rodiče je zakotven v zákonu o zdravotních službách § 28/3e1, nicméně praxe bývá jiná v různých zdravotnických zařízeních. Ministerstvo zdravotnictví v této souvislosti upravilo metodický pokyn, který je závazný pro zdravotnická zařízení.

Poskytovatelé jednodenní nebo lůžkové péče mají povinnost umožnit pobyt zákonného zástupce spolu s hospitalizovaným dítětem v případě, že to umožňuje vybavení zdravotnického zařízení a zároveň nebude narušeno poskytování zdravotních služeb.


Nárok na přítomnost u dítěte se vztahuje na oba zákonné zástupce a je na rodičích, aby se dohodli, kdo z nich bude s dítětem. Pokud by nedosáhli vzájemné dohody, může být v tomto případě jejich právo omezeno.


Ministerstvo zdravotnictví připravilo metodický pokyn spolu s odbornými společnostmi a zástupci nemocnic a lékařů a také ve spolupráci s Kanceláří veřejného ochránce práv a zmocněnkyní vlády pro lidská práva.


Děti mají zkrátka při hospitalizaci nárok na přítomnost rodiče, který je pro něj velkou emoční podporou a rodiče potřebuje. Nepřítomnost může způsobit zhoršení zdravotního stavu dítěte či přinejmenším stagnaci v uzdravení (pozn. redaktorky: znám z vlastní zkušenosti).


Metodický pokyn by měl zajistit konec různým interpretacím práv a pravidel, konec debat na nemocničních chodbách, a především konec dětského pláče, které nemusí být samo v cizím prostředí. Rodič jako zákonný zástupce dítěte není návštěvou a nemusí tedy ani dodržovat návštěvní hodiny.


Metodický pokyn byl vydán na základě podnětu Kanceláře veřejného ochránce práv.


Informace o vydaném metodickém pokynu zdroj Ministerstvo zdravotnictví Facebook


49 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page