top of page
  • Marta Dušková

ECHO je nadějí pro pohřešované děti a pomáhá je hledat

Aplikace ECHO již dva roky pomáhá Policii ČR hledat ztracené děti za pomoci zapojení veřejnosti do pátrání. Aplikace je přímo napojena na policejní databázi pohřešovaných dětí v ohrožení a v okamžiku, kdy Policie ČR vloží do databáze nový případ, všichni uživatelé obdrží tuto informaci.

První hodiny od zmizení dítěte jsou zásadní a s každou minutou šance na nalezení klesá. V aplikaci ECHO jsou vždy aktuální informace a uživatelé mohou jediným stisknutím zavolat Policii ČR, pokud mají k případu relevantní informace.

S nápadem vzniku této mobilní aplikace, která zvyšuje výrazně šanci k nalezení ztracených dětí, přišli před dvěma lety policisté Martin Kaiser a Petr Bureš.

„Veřejnost již v minulosti několikrát přispěla k úspěšnému pátrání, a proto věříme, že když dostane do ruky další nástroj, bude to fungovat ještě lépe. Telefon má dnes u sebe téměř každý,“ popisuje Martin Kaiser, a dodává: „Vycházíme z toho, že každé pohřešované dítě musí někdo někde zahlédnout – v MHD, v obchodě, na benzinových stanicích, v parcích atd., když ale neví, že se po něm pátrá, tak pochopitelně žádnou aktivitu nevyvine. To se snažíme právě touto aplikací změnit.“


Aplikace informuje veřejnost o dětech v bezprostředním ohrožení života nebo zdraví, například únos, nikoliv o všech pohřešovaných dětech, kterých je v ČR ročně několik tisíc a jde mimo jiné o opakované útěky apod. O zadání pohřešovaných dětí do aplikace rozhoduje výhradně Policie ČR, která posuzuje vážnost stupně ohrožení. V opačném případě by pravděpodobně došlo k zahlcení aplikace informacemi.


Více informací k aplikaci je možné nalézt na stránce Aplikace Echo - Aplikace Echo.


Aplikace je dostupná:

Google play (link https://1url.cz/Gru12)

App store (link https://1url.cz/Lru1E).


37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page