top of page
  • Marta Dušková

Fake news a hoaxy o koronaviru

Falešné zprávy byly vždy součástí života, dříve novinářské kachny nedosahovaly takových rozměrů a nezasáhly celý svět jako dnes. Nyní se šíří po sociálních sítích rychlostí blesku a prostor je využíván lidmi, kteří záměrně šíří nepravdivé informace.

Neměla jsem v úmyslu se tématem zabývat. Informace si zásadně ověřuji, nevěřím na první dobrou. V poslední době jsem se setkala přímo osobně s dezinformacemi od důvěryhodných lidé a přišly mi nemožné hned.

Narazila jsem na článek na Novinky.cz, který vyvrací tyto dezinformace či hoaxy, je jedno, jak tomu budeme říkat, a začala jsem se tím zabývat.


První informací bylo: „Po 3 hodinách čekání ve frontě na testy to moji známí vzdali a odešli. Později jim přišla sms, že jsou na covid pozitivní“.

Je zajímavé, že naprosto stejná informace se šíří přes sociální sítě od různých lidí. Cílem je zpochybnit počty nově nakažených.

Další hoax, který se ke mně dostal po pár dnech a opět osobním sdělením: „Slyšela jsem, že když někdo zemře třeba na mrtvici, lékaři do zprávy napíší, že zemřel s covidem, a když se ohradíte, tak chtějí, abyste mlčeli, protože nemocnice díky tomu dostane víc peněz od pojišťovny a prý to tak dělají všichni“.

Z vlastní zkušenosti vím, že to pravda nebude, pracovala jsem dvanáct let ve zdravotní pojišťovně a zabývala se stížnostmi na lékaře. Všichni jsme jenom lidé a ve všech oborech je možné podvádět. U lékařů je to mizivé procento. Neumím si vůbec představit, že by se toto dělo v tak složité a ostře sledované době plošně. Spíš si myslím, že si to někdo vymyslel. Sama jsem zažila na vlastní kůži šíření lží a nepravd.

A co na závěr? Samozřejmě podobných hoaxů je spoustu, já si vybrala dva, které jsem slyšela na vlastní uši. Zpráv neustále přibývá a tím se orientace v nich stává složitější. Většina lidí čte jen nadpis a s tím šiřitelé fake news počítají. Snažím se čerpat informace především z oficiálních a důvěryhodných zdrojů. Nepovažuji zprávu automaticky za pravdivou nebo mylnou. Ověřuji si ji ze všech stran, samozřejmě pokud mi to stojí za to. Přála bych si, aby náš magazín byl pro vás důvěryhodným zdrojem.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page