top of page
  • Marta Dušková

Fake News: dezinformační toky včera a dnes

To je název komentované prohlídky spojené s přednáškou k výstavě Měli jsme underground a máme prd, kterou pořádá Městská knihovna Mělník ve čtvrtek 27. ledna v 16 hodin.


Prostřednictvím přednášky bude účastníkům představena etapa literárních, kulturních a politických dějin v souvislosti se současnými informačními zdroji.



Doslovný překlad označení fake news jsou falešné zprávy. Toto označení se obecně používá pro nepravdivé, zkreslené či zcela lživé zprávy. Tento typ zpráv, nacházejících se v tradičních médiích, sociálních mediích či na fake news webech, není založen na faktech, ale jsou překládány jako fakticky správné. Propaganda také může být fake news.

Fake news, hoaxy a dezinformace se šíří z pochybných serverů i sociálních sítí již několik let. V době koronavirové pandemie ale falešných zpráv přibývá a člověk nikdy neví, jestli zrovna nečte něco, co není pravda.


Falešná zpráva je podvrh, který je vytvářen účelově, vědomě a tím se liší od zavádějící, chybné nebo poplašné zprávy (hoax). Ne každá chybná, mylná nebo nepřesná zpráva nemusí být ještě fake news.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page