top of page
  • Marta Dušková

Hlavní téma národní slavnosti jsou česká vína a jejich ochutnávka


Národní slavnost Česká vína na Řípu se uskuteční v neděli 20. června v čase od 14.00 do 18.00 hodin. Akci pořádá Cech českých vinařů.



Hlavním bodem programu je oslava a degustace českých vín od 14.30 do závěru akce 18.00 hodin. Slavnost zahájí starosta města Roudnice nad Labem František Padělek a předseda Cechu českých vinařů Stanislav Rudolfský.


Na slavnosti nebude chybět ani hudební produkce v podání přední české sopranistky Jany Veberové a dětského pěveckého sboru žáků ZUŠ Roudnice nad Labem. Zazní i společný chorál Čechy krásné, Čechy mé.


Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky Rotudny sv. Jiří a sv. Vojtěcha.

Cech českých vinařů byl založen na mělnickém zámku. Na podzim roku 1967 se poprvé sešel přípravný výbor pro založení Cechu českých vinařů. Ustavující valná hromada byla svolána na 25. února 1968 a na mělnickém zámku byl založen „Cech českých vinařů“ se sídlem v Mělníce, pod „hlavičkou“ Ústavu pro vědeckou soustavu hospodaření (ÚVSH).



Citace z www.cechcv.cz:

"Cech českých vinařů je dnes zájmovou organizací vinařů, sloužící k výměně zkušeností a názorů o vinohradnictví a vinařství v české oblasti. Svou činností pomáhá k upevnění pozic pěstitelů révy vinné a výrobců vína na trhu. Usiluje o navrácení prestiže kvalitním českým vínům s jejich nenapodobitelným charakterem a propaguje je při nejrůznějších příležitostech. Je začleněn do Svazu vinařů ČR a současně je také partnerem spolkům a organizacím podobného zaměření. Mimo jiné také poskytuje rady a pomoc v odborně-technických záležitostech, především mladým a začínajícím vinařům".


25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page