top of page
  • Marta Dušková

Hrad Kokořín stojí za vidění

Pokud nevíte, kam o víkendu a nemáte chuť na žádné divadlo, výstavu, na které najdete pozvánky na našem Kanálu eM, zkrátka na kulturu, které je na Mělnicku plno, mám pro vás tip na krásný podzimní výlet na hrad. Hrad Kokořín se vypíná v pískovcových skalách Kokořínského dolu a krajina Kokořínska byla vyhlášena v roce 1976 Chráněnou krajinnou oblastí.


Už cesta na hrad je sama o sobě zajímavá. Zaparkujete na posledním parkovišti pod hradem a vystoupáte až k hradu. Cesta není náročná a je možné ji zvládnout i s kočárkem. Do hradu přijdete po dřevěném mostě a uvnitř je nádvoří a kousek nad ním pokladna a suvenýry. Původní stavba vznikla ve třináctém století a tvrz částečně vytesanou do skály obývali tehdejší majitelé panství, bohužel v 17. století se hrad začínal měnit ve zříceninu a současný vzhled hradu pochází z počátku 20. století, kdy došlo k úpravám.


Hrad Kokořín inspiroval i spoustu umělců, které záhadně přitahoval.

Mezi nimi například Josefa Navrátila či Antonína Mánesa, na jejichž obrazech se hrad často objevuje. Karel Hynek Mácha zde vytvořil dílo Cikáni. A díky lásce básníka ke zdejší přírodě a památkám je region nazýván Máchovým. Mácha hrad zpodobnil na kresbě v roce 1832.


Provozní doba v říjnu jsou soboty a neděle od 9 do 16 hodin. Pokud stihnete navštívit hrad ještě v září, je otevřen každý den o 9 do 16 hodin. Zavřeno je vždy v pondělí. V listopadu a prosinci je možné hrad navštívit jen po dohodě se správou hradu.


Názor redaktorky

Na hradě jsem byla před třemi lety a dodnes mám tenhle výlet v paměti. A pokud jste zdaleka, můžete to spojit ještě s návštěvou města Mělníka, kde uvidíte nejen zámek, ale i soutok Labe s Vltavou, můžete navštívit historické centrum či mělnické muzeum, kde jsou krásné výstavy. Nebo si prohlédnout pískovcové sochy sochaře Václava Levého Čertovy hlavy v obci Želízy. Ve východní části Kokořínských lesů najdete i hrad Housku. Kokořínsko rozhodně stojí za vidění.

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page