top of page
  • Marta Dušková

Jak funguje příroda bez lidských zásahů? Dokáže se les sám obnovit?

Na základě výzkumů odborníci potvrdili, že les se sám zmlazuje rychleji než s pomocí člověka. Příroda funguje v jiných časových horizontech, než jak je vnímá člověk.

Fungováním přírody v Národních parcích Šumava a Bavorský les se zabývají vědci několik desítek let a odpovědi na některé otázky pořád hledají.

„Tyto dva parky tvoří dohromady největší území bezzásahovosti ve střední Evropě, je to unikát,“ upozornil mluvčí národního parku Jan Dvořák. Díky ochraně přírody v parcích žijí mnozí živočichové jako například tetřev hlušec, rys ostrovid nebo vlk obecný.


Les je sám schopen se dobře zmlazovat dokonce rychleji než s pomocí lidí.

„Jsme z toho překvapení. Hustota lesa, který se sám zmlazoval, je až 6500 stromků na hektar, což je dvakrát tolik, než kdyby se stromky sázely hospodářským způsobem,“ řekl mluvčí. My jako lidé jsme tady vysázeli 15 milionů stromků za celou dobu existence parku, ale ve zmlazení to bylo okolo půl miliardy stromků,“ upřesnil Dvořák.


Podrobné informace jsou zveřejněny i s telefonickým rozhovorem s tiskovým mluvčím NP Šumava Janem Dvořákem na Potvrzeno odborníky: Les se sám zmlazuje rychleji než s pomocí člověka | Plzeň (rozhlas.cz).

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page