top of page
  • Marta Dušková

Jaké byly farmářské trhy na jaře 2020?

Stýská se vám po trzích na náměstí Míru v Mělníku?

Mělnické trhy letos začnou, jakmile to situace dovolí, a tak zatím malé ohlédnutí do května 2020. Článek i fotografie jsou z mého archivu, psala jsem pro deník a v našem magazínu nebyly.

Trhy poprvé v rouškách. Jak moc se budou lišit letošní? Snad se brzy dočkáme.



Farmářské trhy zaplnily náměstí letos potřetí

Mělnické trhy v sobotu 9. května potřetí otevřely pomyslnou bránu dokořán. Mělnické náměstí Míru zaplnily stánky s jarní sadbou, balenými potravinami, řemeslnými výrobky a dalšími regionálními produkty. Vzhledem k opatřením to zatím není o přátelském a sousedském setkávání nad šálkem kávy, skleničkou vína či u palačinek, ale náměstí opět ožívá. Trhy navštívilo desítky lidí a rodin s dětmi a po dlouhé době jsou určitým zpestřením života v karanténě, i když tady chybí historický kolotoč, který je téměř už symbolem trhů v Mělníku.


Otevřené trhy přinášejí radost samozřejmě především prodejcům, jak potvrdila paní z Neratovic: „My jsme moc rádi, že opět můžeme prodávat, co jsme vypěstovali. Co bychom s tím doma dělali. Nás tedy konkrétně zpoždění otevření trhů nijak nezasáhlo, my do Mělníka jezdíme každý rok až od poloviny dubna. Mělnické trhy máme moc rádi“.

Prodej na farmářských trzích je podmíněn striktními pravidly na základě mimořádného opatření, které přijalo Ministerstvo zdravotnictví s účinností od 20. dubna. Jedním ze základních pravidel mimořádného opatření je neprodávat potraviny výlučně určené k bezprostřední konzumaci. Dále u každého prodejního místa musí být umístěny nádoby s desinfekčními prostředky.


Organizátor Mělnických trhů musí zajistit odstupy mezi stánky, stolky a jinými prodejními místy nejméně dva metry a prodejci musí aktivně zajišťovat dodržování těchto odstupů. Další povinností je zajištění, aby pracovníci prodejních míst nosili rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků. Zboží je možné prodávat jen bez ochutnávky či konzumace potravin a pokrmů nebo zkoušení oblečení na místě. Za dodržování těchto pravidel je zodpovědný organizátor trhu.


Mělnické farmářské trhy budou pravděpodobně pokračovat každou sobotu od 8 do 12 hodin až do konce roku. V případě dodržování nařízení je velmi pravděpodobné, že trhy se opět stanou místem setkávání přátel či sousedů u dobrého občerstvení.

70 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page