top of page
  • Marta Dušková

Jaké potřebujete cestovní doklady na dovolenou?

Ministerstvo vnitra upozorňuje na včasné vyřízení dokladů před letní sezónou.


Pokud cestujete v rámci EU a nestihli jste si vyřídit cestovní pas?

K cestám do států EU můžete jako cestovní doklad použít občanský průkaz. Rovněž lze občanský průkaz použít i k cestování do těchto států: Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Island, Albánská republika, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Makedonská republika, Moldavská republika, Srbská republika.

Standardní lhůta pro vydání občanského průkazu je 30 dní. Stejně jako u cestovních pasů je možné vyhotovit občanský průkaz i ve zkrácené lhůtě do 24 hodin pracovního dne nebo do 5 pracovních dnů. Je však nutné počítat se zvýšeným správním poplatkem, a to 1 000 Kč za občanský průkaz vydaný do 24 hodin (u občanů mladších 15 let 500 Kč) a 500 Kč u občanského průkazu vyhotoveného do 5 pracovních dnů (u občanů mladších 15 let 300 Kč).

Má vaše dítě občanský průkaz?

I dítě mladší 15 let může cestovat na občanský průkaz. Pro děti do 15 let je správní poplatek za vydání občanského průkazu pouze 50 Kč a jeho platnost je 5 let. Dětem do 15 let vyřizuje osobní doklad zákonný zástupce, a to na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností (v Praze na úřadech městských částí Prahy 1 až 22), popřípadě u Ministerstva vnitra, pokud žádá o občanský průkaz nebo cestovní pas ve zkrácené lhůtě. Upozorňujeme na skutečnost, že i narozené dítě musí mít pro cesty do zahraničí cestovní doklad (občanský průkaz nebo cestovní pas). Rodný list dítěte není cestovním dokladem.


Plánujete letní dovolenou v zahraničí a nemáte platný cestovní pas?

Požádejte o vydání nového cestovního pasu včas a nenechávejte podání žádosti až do doby před letní turistickou sezónou. Vyhnete se tak zbytečným frontám na úřadech, ušetříte čas, nervy a peníze. Za vydání cestovního pasu ve lhůtě 30 dnů zaplatíte správní poplatek 600 Kč, u dětí mladších 15 let 100 Kč.


Nestačili jste podat žádost o vydání cestovního pasu ve lhůtě 30 dnů?

Můžete podat žádost o vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě do 24 hodin pracovního dne nebo do 5 pracovních dnů. Správní poplatek u cestovního pasu vydaného do 24 hodin pracovního dne činí 6 000 Kč (u občanů mladších 15 let 2 000 Kč) a 3 000 Kč u cestovního pasu vydaného do 5 pracovních dnů (u občanů mladších 15 let 1 000 Kč). Za tento poplatek obdržíte plnohodnotný cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji s platností 10 let (u občanů mladších 15 let s platností 5 let).


Máte-li platný cestovní pas, zkontrolujte si dobu jeho platnosti. Hodláte-li cestovat mimo Evropskou unii, zjistěte si u velvyslanectví daného státu, jakou minimální dobu platnosti cestovního pasu cizí stát vyžaduje. Požadovaná minimální doba platnosti cestovního pasu může být například 6 měsíců ode dne vstupu nebo vycestování z území cizího státu. Dále se informujte, zda je ke vstupu a pobytu na území daného státu třeba vízum.


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page