top of page
  • Marta Dušková

Jodid v kuchyňské soli není škodlivý!

Do kuchyňské soli, kterou běžně najdeme v regálech každého marketu, je přidáván ze zdravotních důvodu jód ve formě jodidu nebo jodičnanu draselného. Je to jen velmi malé množství, bývá to jen okolo desetiny procenta, aby byla člověku zajištěna dávka jódu, která je nezbytná pro syntézu hormonů štítné žlázy. Pokud jí má například v dětství člověk nedostatek, trpí chorobou zvanou kretenismus. Nedostatek jódu v jídle způsobuje zvětšení štítné žlázy, tzv. struma či vole.

Tahle skutečnost a fakta již byla mnohokrát popsána a zveřejněna, přesto si někdo dal práci se sepsáním a šířením poplašné zprávy o údajně nebezpečném jodidu v kuchyňské soli. Poplašná zpráva mimo jiné šíří lži o tom, že sůl neobsahuje organický jód, ale anorganický umělý, který je získáván z vysoce toxických odpadních produktů, jako jsou autokatalyzátory, tiskařské barvy a rentgenové kontrastní látky, a dokonce se k tomu účelu prý recyklují i nemocniční odpadní vody. Jakkoliv je tohle tvrzení nesmyslné a rozhodně postaveno na lži, přesto se šíří dál a někteří lidé tomu věří.


Šířením poplašné zprávy se zabývá web Manipulátoři.cz – Na faktech záleží (manipulatori.cz), stránka, která se zabývá hoaxy a vyvracením dezinformací. A vyvrací i tento nesmysl:

„Absolutním nesmyslem je, že by jód byl získáván z odpadních vod. Jodid je sloučenina jódu s jiným prvkem, například draslíkem nebo vápníkem. Jodid se získává reakcí jódu s těmito prvky nebo jejich sloučeninami. Například jodid draselný se získá reakcí jódu s hydroxidem draselným. Jodid se také získává oxidací jodidů, které jsou obsaženy v mořských řasách nebo v solných ložiscích. Oxidací jodidů vzniká elementární jod, který se pak sublimuje (přemění z pevného skupenství na plyn) a rafinuje“.


Všechny informace k jodidu v soli jsou zveřejněny v článku Ne, jodid opravdu není škodlivý – Faktické.Info (fakticke.info) a zároveň jsou informace prezentovány na Manipulátoři.cz Facebook.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page