top of page
  • Marta Dušková

Kde byla doma svatá Ludmila

Aktualizováno: 24. 9. 2020

MĚLNÍK - Zahrada u kostela svaté Ludmily v Mělníku ožila v sobotu výstavou s názvem Střední Čechy, krajina sv. Ludmily a byla to další zajímavá akce mělnického víkendu.

Odpolední vernisáž výstavy velkoformátových fotografií zahájil úvodním slovem starosta města Ctirad Mikeš, který připomenul osobnost svaté Ludmily, kněžny a nejznámější mělnické rodačky a spoluzakladatelky českého státu a letošní významné výročí jejího narození a v příštím roce smutné výročí její násilné smrti, od které uplyne 1100 let.



Po slavnostním zahájení následovala středověká módní přehlídka s odborným komentářem dobového oblečení z období života svaté Ludmily. Módní přehlídka začínala průvodem v čele se svatou Ludmilou a její doprovodem. Zajímavý výklad doplňovalo hudební vystoupení skupiny Řemdih.


Dalším bodem programu bylo zahájení výstavy a slova se ujal kurátor výstavy Vladimír Czumalo a autor fotografií Miroslav Pásek. Smysl výstavy krajinářských fotografií Miroslava Páska by se dal stručně uvést větou, jak píše kurátor výstavy v brožuře Krajiny sv. Ludmily: „Hledáme, kde byla doma svatá Ludmila a kde jsme, také díky ní, doma my“.


Krajinou domova sv. Ludmily byl vlastně celý prostor přemyslovských středních Čech.

Obrovské fotografie krajiny zasazené do prostředí zahrady kostela jsou úchvatné a někdy máte pocit, že krajina je skutečná, a nejen zachycená na fotografiích.


Výstavu je možné shlédnout až do konce října. Akci pořádalo město Mělník ve spolupráci s Regionálním muzeem Mělník za finanční podpory Středočeského kraje.


Názor redaktorky

Vlastně dnes to není jen můj názor, ale i názor naší Lolinky. „Babi, mně se ta přehlídka líbila víc než pohádka O princezně husopasce na náměstí. A ta Ludmila je, babi, opravdová? Ona ještě žije“? Módní přehlídku už nestihnete, ale na výstavu se můžete podívat až do 31. října. Fotografie jsou tak obrovské, že jak na ně zasvítilo v sobotu slunce a zobrazovaly se na nich stíny pohybujících se větví okolních stromů, na chvíli jsem měla pocit, že zachycená krajina je skutečná a živá.

111 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page