top of page
  • Marta Dušková

Léto evokuje samé příjemné zážitky, ale…

Prázdniny, koupání, moře, volný čas – to vše je synonymem pro léto, a ještě spoustu dalších příjemných záležitostí, které prostě k létu patří. Ale k tomu všemu je třeba počítat i s určitým nebezpečím a před některým je možné se předem chránit.

Při pěší turistice se lze setkat s hadem. Jediným volně žijícím jedovatým hadem v Čechách je zmije obecná a případnému uštknutí je možné předejít.



Státní národní ústav zveřejnil rady, jak se chovat v přírodě: „Důležité je zvolit vhodné oblečení – dlouhé kalhoty a pevná kotníková obuv. Hadi neslyší, ale dobře vnímají otřesy půdy – proto je vhodné co nejvíce dupat! Nesbírejte dřevo po setmění a nesahejte do děr, kam není vidět. Nesedejte si na předem nezkontrolovaná místa. Zmije je schopná uštknout na polovinu délky těla – bezpečná vzdálenost od hada je více než 2 metry“.


Uštknutí se může projevovat různě a prvními celkovými příznaky je zvracení, pocení, žízeň, bolesti břicha apod. Je třeba však upozornit, že jed zmije obecné souzní s jedem blanokřídlých, takže lze předpokládat, že lidé alergičtí na štípnutí včelou, vosou nebo sršněm jsou s velkou pravděpodobností alergičtí i na zmizí jed.



Podrobné informace k projevům uštknutí či rady co dělat, když k uštknutí dojde, zveřejnil Národní zdravotní informační portál Uštknutí hadem | NZIP.


K typicky letním zraněním patří i poštípání hmyzem. Proti komárům a klíšťatům je možné se chránit repelentem, ale velmi nebezpečné může být pobodání od včel, vos nebo sršňů. Moc možností, jak se vyhnout takovému pobodání, není. Je důležité dávat pozor zejména při jídle či pití, bodnutí v dutině ústní do měkkých tkání může být životu nebezpečné.


Jak postupovat v případě poštípání a jak postupovat při alergii na štípnutí hmyzem?

Při poštípání je doporučeno především u menších dětí ránu dezinfikovat. U dětí hrozí škrábání ran a tím zanesení infekce. Dezinfekce zabrání vzniku infekce a tím i riziku dalších případných komplikací.


Při bodnutí včelou je nutné odstranit žihadlo jako třísku, tzn. vytlačit nikoliv vytahovat pinzetou.


Při alergii na štípnutí hmyzem je potřeba mít u sebe léky a po jejich aplikaci je i tak lépe odjet k lékaři či v případě velkých obtíží přivolat záchrannou službu.

Podrobné informace jsou k dispozici na Bodnutí hmyzem | NZIP.


Použité foto zdroj NZIP

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page