top of page
  • Marta Dušková

Mamograf zachraňuje životy již 20 let

Mamografický screening v České republice od zavedení od roku 2002 odhalil téměř 62 tisíc nádorů prsu a v souvislosti s tímto onemocněním došlo ke snížení úmrtnosti o 31 procent.



Mamograf je využíván i přes šíření mýtu o údajné škodlivosti mamografie. Podle vyjádření odborníků se pro vyšetření používá tzv. měkké záření a dávky při mamografii patří k nejnižším v diagnostické radiologii. Dávka záření, kterou žena obdrží při mamografickém screeningu, odpovídá záření, které žena obdrží přirozeně z přírodních zdrojů za dobu přibližně 10 dní viz informace v článku Mýty o mamografu a rakovině prsu aneb prevence sníží úmrtnost na karcinom prsu (kanalem.com).


Za dobu dvaceti let bylo provedeno přes 11 milionů screeningových mamografií. Pravidelný screening pomáhá odhalit rakovinu prsu převážně ve stádiích s velkou šancí na vyléčení. Přesto je využíván jen 60 procenty žen ve věku 45 až 69 let.


Každoročně je odhaleno přes 7 tisíc nových případů onemocnění karcinomem prsu u žen, přičemž zhruba 1 700 žen v důsledku této nemoci každý rok zemře. Průměrný věk nově diagnostikovaných pacientek se zhoubným nádorem prsu je okolo 65 let, ale nádor se nevyhýbá ani mladším ženám. Karcinom prsu představuje jedno z nejčastějších onemocnění rakovinou u žen.



V České republice mohou podstoupit bezplatné preventivní mamografické vyšetření ženy od věku 45 let a z veřejného zdravotního pojištění je toto vyšetření hrazeno jednou za dva roky. Vyšetření poskytuje 73 specializovaných akreditovaných center a seznam je zveřejněn na stránkách mamo.cz - Národní program screeningu karcinomu prsu v České republice.


Podrobné informace jsou uvedeny v tiskové zprávě na webu Ministerstva zdravotnictví Mamografický screening zachraňuje životy již 20 let – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz).


„Často se setkáváme s mýty, které kolem mamografického vyšetření panují. Mohu všechny ujistit, že ani stisk potřebný k vytvoření snímku, ani záření, které mamograf vydává, rakovinu nezpůsobí. Některé ženy nicméně stále odmítají mamografické vyšetření a preferují ultrazvuk. Neví ale, že prsa sice vyšetřit ultrazvukem lze, ale jedná se o hlavní vyšetřovací metodu u mladších žen, u nichž je hmota prsu natolik hutná, že je pro záření mamografu málo prostupná. Pro ženy starší 45 let je naproti tomu vhodnější mamograf,“ vysvětluje ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu Štěpánka Pokorná.


Slovo redaktorky

Prevence je bezesporu velmi důležitá. Já se pravidelně podrobuji každé dva roky mamografickému screeningu již 30 let. Zpočátku kvůli nezhoubnému nálezu jednou za dva roky mamograf a mezitím vyšetření na sonografu. Tenkrát nebylo vyšetření běžné a nebyla ani akreditovaná pracoviště. Mamografické přístroje byly jiné než ty moderní dnes a vyšetření se neobešlo bez bolesti. Dnes už to není pravda, je to bezbolestné vyšetření a netrvá dlouho. Negativní výsledek se dozvíte asi tak do půl hodiny. Pokud je zjištěn nějaký podezřelý nález, následuje další vyšetření u odborníků.

Úvodní ilustrační foto z webu mamo.cz

26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page