top of page
  • Marta Dušková

Manželství pro všechny…

V poslanecké sněmovně leží již delší dobu dva protichůdné návrhy zákonů o manželství. Otevřít manželství všem a manželství výlučně jako svazek muže a ženy. Sňatky gayů a leseb jsou uzákoněny ve spoustě zemích EU, v roce 2019 to bylo 14 zemí a ve světě z demokratických zemí je jich 30. Česká republika se tak stává jednou z posledních demokratických zemí, kde ještě manželství pro všechny není uzákoněno.

Novela prošla letos v dubnu teprve prvním čtením a spolu s ní je ale schválen poslanci i návrh, podle kterého by byla definice manželství jako svazek muže a ženy zakotvena v zákoně.


Tímto tématem se zabývají nejen lidé, kterých se téma přímo dotýká. Někdo podporuje projekt Manželství pro všechny nejen online peticí jako třeba Jsme fér (jsmefer.cz), někdo filmem a někdo třeba písní.


Studentky Terezie Vránová a Adéla Líbalová pracují na písni, jejíž poslední verzi dokončily po více než roce a natočily i videoklip, který veřejně spatří světlo světa začátkem příštího roku. Na písni spolupracuje i skladatelka Tanita Yanková.


Na otázku, co bylo prvotním impulsem věnovat se tomu tématu a složit píseň, odpovídá Terezka Vránová: „Hlavním impulsem bylo asi to, že jsem byla pozvaná kamarádce na svatbu, bylo to moc krásný a mně došlo, že v Česku já svatbu mít nemůžu, jelikož jsem na holky. Znám organizaci Jsme fér, která pro tohle dělá hodně, ale zabývají se problémem spíše z politického hlediska. Tak mě napadlo, že takový milejší způsob je hudba, kterou se dá hodně sdělit. Rozhodla jsem se, že to zkusím napsat a složit a vytvořila jsem první verzi písně. Ale neměla jsem na dokončení finanční prostředky. Spojila jsem se s kamarádem, který z té mojí verze udělal elektronickou a od té doby bylo už několik verzí“.

Adéla Líbalová, která začala spolupracovat na písni o něco později, dodává: „Uvědomily jsme si, že by to měla být píseň i pro starší generaci, pro naše rodiče a prarodiče, a nakonec vznikla čtvrtá verze, na které jsem spolupracovala. Změnily jsme celý text i hudbu a zůstal jen původní refrén, který složila Terka a ten je v té písni stěžejní. Demo ukázka je zveřejněna na našich webových stránkách, kde si ji můžete poslechnout Projekt Manželství pro všechny :: Terezie Vránová & Adéla Líbalová (webnode.cz). Konečná verze teprve finišuje. Tvorba je prostě dlouhý proces“.


„V létě jsme k písni natočily i videoklip, aby to nebylo jen audio. Teď je právě v procesu výroby “, doplňuje Terezie Vránová.


Terezie a Adéla jsou v kontaktu s organizací Jsme fér a organizace bude pomáhat i s propagací písně a videoklipu, aby se dostala píseň k lidem a pomohla s informovaností o projektu Manželství pro všechny. Organizace od počátku vnímala projekt studentek velmi pozitivně, jedná se o ojedinělý počin z veřejnosti, který tady chybí. Okolí a rodina vnímá inciativu Adély a Terezy pozitivně a většinou ji podporuje. Samozřejmě se ale potýkají i s negativními reakcemi a komentáři, jako je to i u jiných „kontroverzních“ témat.

Režisérka Barbora Chalupová, autorka celovečerního debutu V síti, natočila časosběrný dokument Zákon lásky:

„Mojí ambicí bylo především to, aby se o tématu mluvilo. Zjistila jsem, že registrované partnerství neznamená vlastně skoro nic. Já to beru jako potvrzení společnosti, že spolu lidé mohou žít, zároveň ale nemají práva, která mezi sebou mají manželé – ať už je to nárok na vdovský důchod nebo stejné příjmení. Naprosto zásadní je pak skutečnost, že jeden z rodičů nemá rodičovská práva ke svým dětem. V případě, že se tomu druhému z rodičů něco stane, o dětem budou rozhodovat prarodiče nebo soud. Což je šílená nejistota, ve které ty rodiny žijí“.

Režisérka dokumentu Zákon lásky chtěla především oslovit lidi, kterých se téma vůbec netýká a ani jej nesledují, protože největším problémem je neinformovanost. Sama netušila, že gayové a lesby nemají stejná práva. Plné znění rozhovoru je zde Manželství pro všechny není konec civilizace, říká režisérka V síti o svém novém dokumentu (forbes.cz).


Mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím existuje více než sto rozdílů, nehledě na to, že registraci je možné uzavřít jen na 14 matrikách v republice. Neexistuje společné jmění a partneři po sobě nemohou automaticky dědit a v neposlední řadě komplikuje registrované partnerství život dětem, protože zákonným zástupcem smí být pouze jeden z partnerů.


Foto archiv Terezie Vránová a Adéla Líbalová





386 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page