top of page
  • Marta Dušková

Muzeem se line vůně Vánoc a láká k procházce do dávných let

MĚLNÍK - Letos není jednoduchý rok, a i Regionální muzeum Mělník muselo zrušit plánované výstavy. Vánoční výstava Advent v proměnách času byla přesunuta na příští rok. Ale muzeum bez vánoční atmosféry si lze jen těžko představit.

Pracovníci muzea se rozhodli nazdobit vánočně stálé expozice, aby se lidé v muzeu naladili vánočně a dozvěděli se spíše pohledem či pocitem, jak se Vánoce slavily dřív. Již ve vstupních prostorách se člověk ladí do vánoční nálady pohledem na ozdobený vánoční stromeček a výstavu novoročenek, které dorazily do muzea v průběhu let 2000 až 2020.


U pokladny vítá návštěvníky vánoční stromeček, pod kterým je vystavený betlém.

Letošní výstava nese název Vánoce v muzeu a představuje proměny vánočních tradic v průběhu české historie.



Muzeum jsem navštívila osobně, něco nafotila a povídala si s Kristýnou Frelichovou.

„V měšťanském interiéru z 19. století je vánoční stromeček nazdoben sněhovými pusinkami, které se na stromeček věšely ozdobené svatými obrázky. Pusinky pekla naše etnografka a malinkaté obrázky se lepily bílkem. Jinak jsme zdobili muzeum všichni společně, všichni pracovníci historik, etnografka, uklízečky se vrhli na výzdobu. A protože k Vánocům neodmyslitelně patří i vůně, tak je na stolech napečené vánoční cukroví, perníčky..., aby návštěvník mohl vnímat atmosféru Vánoc všemi smysly“, vysvětluje nadšeně Kristýna Frelichová, z propagace muzea.


Ve stálé expozici v měšťanském pokoji je mimo jiné k vidění vějíř z druhé poloviny 19. století, který je zrestaurovaný, a ještě nikdy nebyl vystaven, protože se k žádné příležitosti zatím nehodil. Návštěvníci jej tedy mohou obdivovat poprvé v premiéře. Vánočně nazdobené stálé expozice mají také svoji premiéru. Vždy byla velká vánoční výstava a nebyl důvod zdobit svátečně ostatní prostory muzea.


„Vánočně je nazdobena i expozice kočárků v Ostruhové ulici. V dětském pokoji, jehož interiér je z 50. let, je stromeček nazdoben tak, jak si jej někteří z nás pamatují. Třpytivé třepení, který zakrývá celý stromeček a ani není vidět, že je zelený. Návštěvníci si tedy mohou zavzpomínat i na takové vánoční perličky. V expozici kočárků je vánoční interiér z přelomu 19. a 20 století, který je vystaven celoročně. V další stálé expozici je k vidění vánočně nazdobený lidový interiér“, doplňuje Kristýna Frelichová.


Vánoce v muzeu určitě stojí za návštěvu a nahlédnutí. Svátečně ozdobené a zářící expozice je možné shlédnout až do 10. ledna 2021.


25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page