top of page
  • Marta Dušková

Máme to na talíři aneb dietní strava ve školním stravování

Právě vyšla Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování. Měla by pomoct nejen školním jídelnám, ale i rodičům s dětmi se zdravotním omezením. Pro školní jídelny je metodika podrobný návod na dietní stravu a děti, které nějaký druh diety potřebují, mohou jít do školní jídelny se svými kamarády a odpoledne pokračovat v družinách či zájmových kroužcích, aniž by musely řešit, že se musejí jít domů najíst.



Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování je výstupem Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování a nabízí návod, jakým způsobem dietní stravu zajistit a poskytnout v případě, že je po ní poptávka. Nová metodika je výjimečná v části, kterou zpracovali hygienici a která se věnuje aspektům správné výrobní a hygienické praxe v souvislosti se všemi možnými způsoby zajištění dietního stravování včetně krabiček. Toto detailně nikdy nebylo zpracováno, a právě v této oblasti se dělají často chyby.



Online semináře k nové metodice startují až 19. března. Celá metodika je ke stažení zdarma na webu PILOTNÍ ŠKOLY | Máme to na talíří a není nám to jedno (mametonataliri.cz), kde jsou k dispozici i další informace o projektu a kurzy a webináře nebo zde i - SZÚ | Oficiální web Státního zdravotního ústavu v Praze i (szu.cz).


V metodice je uveden mimo jiné popis dietních omezení, které se u dětí vyskytují nejčastěji a rovněž čtyři způsoby, jak je možné dietní stravu dětem zajistit, ze kterých si mohou školní jídelny vybrat ten nejvíc vyhovující podmínkám provozu a personálním možnostem:

  • ZAJIŠTĚNÍ DIETNÍHO STRAVOVÁNÍ FORMOU DONÁŠKY VLASTNÍ STRAVY TZV. „KRABIČKY” 

  • ZAJIŠTĚNÍ DIETNÍHO STRAVOVÁNÍ FORMOU PŘÍPRAVY VE VLASTNÍM PROVOZU TZV. „IN HOUSE” 

  • ZAJIŠTĚNÍ DIETNÍHO STRAVOVÁNÍ FORMOU DOVOZU DRUHÝM SUBJEKTEM PŘÍMO PO DOHOTOVENÍ 

  • ZAJIŠTĚNÍ DIETNÍHO STRAVOVÁNÍ FORMOU DOVOZU DRUHÝM SUBJEKTEM PO ZCHLAZENÍ 

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page