top of page
  • Marta Dušková

Na co se připravit před a po očkování proti COVID-19

Každý, kdo se naočkuje, chraní sebe, ale také ty, kteří kvůli svému zdravotní stavu, nízkému věku nebo jiným objektivním důvodům tak učinit nemohou.

Očkovací místo pro region Mělnicko je Nemocnici Mělník na adrese Pražská 528, pavilon D, případně Nemocnice Neratovice a očkují se pouze objednané osoby přes centrální systém Reservatic.

Prvním krokem je registrace, kde se nejdříve zadává telefonní číslo toho, kdo požaduje očkování nebo jeho pomocníka, na které bude zaslán vstupní ověřovací PIN kód. Po zadání PIN kódu se zadají základní údaje osoby a vybere se očkovací místo. K rezervaci termínu se může přistoupit až po obdržení na mobilní telefon zvací sms s PIN2 s oznámením možnosti rezervace termínu ZDE.


Na očkovací místo je nutné se dostavit včas ve zvoleném termínu s občanským průkazem a průkazem pojištěnce v respirátoru. Před samotným očkováním je nutné vyplnit dotazník o zdravotním stavu, po té dochází k vyšetření zdravotníkem a dotazům na zdravotní stav či případné alergie.


Průběh očkování

Očkování je aplikováno do svalu v oblasti ramene. Po očkování čeká očkovaný 30 minut v čekárně pro případ nevolnosti. V den očkování a ještě den poté je doporučeno dodržení klidového režimu. Po první dávce není ochrana dostatečná a je nutné stále dodržovat opatření k zabránění nákazy. V termínu je nutné se dostavit na druhou dávku očkování, aby ochrana byla dostatečná.


Nežádoucí reakce po očkování

Po očkování se může dostavit bolest či otok v místě vpichu, únava, bolest hlavy, bolest svalů či kloubů nebo i mírná teplota či zimnice. Tyto příznaky obvykle odezní samy do několika dnů bez nutnosti nějaké léčby. Tyto reakce jsou běžné i u jiných očkování a závažné reakce jsou velmi vzácné.


Názor redaktorky

Očkování jsem podstoupila s mým mužem v pátek 30. dubna právě v mělnické nemocnici a mohu jen poděkovat za jejich dobře připravený systém očkování. Nikde nečekáte, všude se vám věnují ochotné sestřičky a jsou připraveni odpovídat na všechny vaše případné dotazy. Jediná čekací doba je těch 30 minut v čekárně po očkování, ale tam rádi počkáte v obavě nějakých nepříznivých projevů. Po půl hodině jsem odjeli domů a nějaké větší nepříjemné reakce na očkování jsme nezažívali ani další den, jen únava, bolesti hlavy a kloubů.

253 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page