top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Na komíně kralupské rafinérie zahřívá samice sokola stěhovavého tři vejce

V kralupské rafinérii se letos podařilo sokolímu páru vyvést tři vejce, která nyní samice sokola stěhovavého pečlivě zahřívá. Naposledy se mláďata kriticky ohroženého sokola stěhovavého podařilo v kralupské hnízdní budce odchovat v předloňském roce. Skupina ORLEN Unipetrol poskytuje vhodné hnízdiště sokolům stěhovavým ve všech svých výrobních areálech. Spolu s kralupskou rafinérií je možné jejich hnízdění sledovat také v Litvínově a to přes online kamery na www.starameseosokoly.cz.

Skupina ORLEN Unipetrol spolupracuje již dvanáctým rokem na sledování sokolů ve výrobních areálech se sdružením ALKA Wildlife. Celkem se na komínech ve všech areálech skupiny podařilo vychovat již 41 mláďat. Letos zatím sokoli ve všech areálech zahřívají celkem sedm vajec. Samice po zahnízdění na přelomu února a března snáší jedno až čtyři vejce, která zahřívá zhruba 30 dní až do vylíhnutí.

Areály skupiny poskytují kriticky ohroženému dravci ideální podmínky pro život a to především z hlediska klidu pro své hnízdění a dostatku potravy. V rámci sledování sokolů byly ve všech areálech zřízeny hnízdní budky, které jsou pravidelně udržovány pro každoroční návraty sokolích párů. Novinkou pro sledování sokolů ve skupině je zřízení fotopasti také v pardubické společnosti Paramo.


Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší multi-energetickou společností ve střední Evropě. ORLEN Unipetrol zaměstnává téměř 6 000 lidí a je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.


Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, Unipetrol

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page