top of page
  • Marta Dušková

Nastal čas včel, neničme včelí roje, nijak nás neohrožují

V květnu nastává u včel rozmnožování a poté včelí roj hledá nové bydlení. Usedá proto většinou na větve stromů či jiné objekty a včely čekají, až se vrátí jejich pátračky a zavedou je na nové místo, kde se mohou usadit.

Včelí roj je vlastně včelí miminko, které se rozhodlo osamostatnit. Lidé by mu měli dát šanci přežít.


Včely nejsou agresivní, v době rojení mají práci samy se sebou, aby přežily, není jejich cílem bodat a umírat. Pouze se v případě hrubého ohrožení brání.

Obvykle zůstává včelí roj na místě několik hodin, maximálně dní, než odletí. Pokud nikoho neohrožuje, stačí jen posečkat a zachovat klid, žádné prudké pohyby, aby se včely necítily v ohrožení.

Jak se chovat, když se objeví včelí roj, informuje město Neratovice na svém webu Včelí roj: kdy ne/volat hasiče?: Neratovice:


VČELÍ ROJ: KDY NE/VOLAT HASIČE?

Kdy hasiče nevolejte:

1. Roj je na stromě či budově ve výšce nad cca 3 m - zde nikoho neohrožuje (neplatí pro místa pohybu alergiků). 2. Roj je v odlehlé části pozemku - zde opět nikoho neohrožuje.

Hasiče volejte v případech:

1. Roj se vyskytuje v místech pohybu většího množství lidí - parky, školy, úřady atd. (veřejné prostranství). 2. Roj se usídlil na domě, stromu, hospodářské budově nebo kdekoli jinde, kde se často pohybuje či žije osoba s alergií na včelí bodnutí.

Ve stručnosti lze říct, že odůvodnitelný zásah je ten, kdy může docházet k bezprostřednímu ohrožení jedinců či skupin obyvatel.

Včelí roj obvykle setrvá na místě pár desítek hodin maximálně dní, a pak většinou odletí, zvažte tedy, zda opravdu necháte včelstvo odstranit, a zda se opravdu cítíte přítomností roje ohroženi. Hasiči musí během zásahu celý roj zlikvidovat, čili zabít.


Poučení:

Nepanikařte! Uzavřete všechna okna a čekejte uzavřeni v domě, než se roj na daném místě usadí. Bojovat proti včelám svépomocí je zbytečné a nebezpečné. Pokud nehrozí bezprostřední nebezpečí hasiči odchyt nebezpečného hmyzu neprovádějí. Zavolejte na specializovanou deratizační firmu, popř. kontaktuje přímo včelaře: www.mapavcelaru.cz.

Hasiči města Neratovice rádi pomohou, proto je zde máme, abychom je mohli využívat, ale NE zneužívat.


34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page