top of page
  • Marta Dušková

Nastane konec otravných a nevyžádaných telefonátů?

Sněmovna schválila ve středu 15. září změnu v novele zákona o elektronických komunikací, která omezuje možnosti telekomunikačního marketingu.

Operátoři s reklamními telefonickými nabídkami služeb a výrobků budou moci oslovovat pouze ty, kteří si to výslovně budou přát. Skončí tedy nevyžádané telefonáty všem bez ohledu na to, jestli o toto oslovení stojí či nikoliv. Tento schválený návrh, který má mimo jiné urychlit zavádění vysokorychlostního internetu, nyní dostane k podpisu prezident.

Největší změny v novele se dotknou provozovatelů internetových stránek, a to zejména ve zpracování osobních údajů. Zavádí totiž takzvaný opt-in režim pro cookies a další sledovací technologie, který předpokládá předběžný aktivní souhlas uživatele s jejich použitím.


Díky této novele bude možné zasílat na tísňové linky i sms, nebude tedy již nutné se záchranáři komunikovat jen prostřednictvím volání. Mobilní operátoři budou mít povinnost poskytovat osobní nebo identifikační údaje o svých klientech pro jejich lokalizaci v případech, kdy tento klient volá na tísňovou linku.


Novela, která do českého práva zavádí evropský kodex pro telekomunikace, má usnadnit změnu poskytovatele služeb a nabídnout lepší ochranu například lidem, kteří si předplácejí balíček služeb.


Podrobné informace jsou v dispozici na ČTK ZDE.


Názor redaktorky

Tuto změnu opravdu vítám. Jelikož používám telefon i pracovně, nemohu si dovolit nezvedat cizí čísla. Navíc bych to nemohla vlastně ani soukromě, protože 95% našich nákupů se odehrává prostřednictvím eshopů a tím pádem doručení domů, včetně potravin a s tím související telefonáty.

Už jsem se sice naučila reagovat rychle hned na úvod nechtěného telefonátu větou: nezlobte se, na tohle nemám čas a hned položím telefon, ale stejně to občas nestačí a hodně mě vytáčí, když lidé z telemarketingu i po odmítnutí volají několik dní za sebou. Po telefonu nabídky rozhodně neřeším, vyhledám si je sama anebo je řeším z očí do očí. Navíc mám zkušenost, že když už jsem jednou nabídku vyslechla, stejně jsem si ji nechala poslat na email. Samozřejmě, že byla úplně jiná než ta v telefonu.

47 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page