top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Nový systém parkování na náměstí Míru bude naplno spuštěn v únoru

Město Mělník se rozhodlo řešit neudržitelnou situaci s parkováním na náměstí Míru. Parkoviště je neustále plné a velká část řidičů za parkování klidně nezaplatí. Město se proto rozhodlo provést úpravy, jejichž cílem bude umožnit krátkodobý vjezd na náměstí a naopak bude odrazovat od dlouhodobého stání. Z toho důvodu bude od února letošního roku uveden do ostrého provozu nový elektronický systém, který bude evidovat vjezd a výjezd vozidel.

Od začátku roku již funguje celý systém ve zkušebním režimu. Jedná se o tak moderní technologii, že výjezdová kamera dokáže vyhodnotit, kolik měl dotyčný řidič uhradit nebo, že je vlastníkem parkovací karty pro rezidenční či abonentní stání. Na příslušný odbor potom bude oznámeno každé podezření ze spáchání přestupkového jednání. Správní odbor bude celou věc dále řešit ve své kompetenci. Systém bude pochopitelně doplněn evidencí zaplněnosti parkovacích míst. Počet volných míst se bude zobrazovat na elektronických informačních cedulích ještě před křížením ulic Legionářů a Tyršova, tak aby v případě obsazenosti sem auta vůbec nemusela zajíždět. Informační systém o počtu míst bude spuštěn s určitým zpožděním během dubna letošního roku. Placený vjezd na náměstí bude prozatím v pracovní dny od 7 do 17 hodin, stejně jako tomu bylo doposud. Systém ovšem běží nepřetržitě a tudíž se budou v systému evidovat vozidla přijíždějící a odjíždějící i po tomto čase.


Cílem celého projektu je, aby byla na náměstí jen vozidla nezbytně nutná. Věříme, že tento systém přispěje především k uvolnění dopravy na náměstí.


I nadále totiž bude možné parkovat automobily zdarma na parkovišti Na Svini a za stejný poplatek jako doposud na náměstí Karla IV, či na dalších parkovištích v ulici Pražská, Tyršova apod.


Ceník parkování na náměstí

Ceník byl radou města schválen takto:

  • Prvních 10 minut bude zcela zdarma, tak aby bylo možné naložit případně vyložit cestující, bylo možné si vybrat z bankomatu nebo odevzdat písemnosti na podatelně MÚ atd.

  • Další půlhodina bude zpoplatněna částkou 25 Kč. Čas se bude sčítat, tudíž za pětadvacet korun může řidič s autem strávit na náměstí 40 minut.

  • A každá další započatá hodina 100 Kč.


Platit bude možné stále v parkovacích automatech, jak mincemi, tak bude systém doplněn možností použití platební karty. Současné automaty budou nahrazeny novými tak, aby bylo možné od 1. února systém spustit. Řidič musí do automatu zadat i registrační značku vozidla a předpokládanou dobu stání. Potvrzení o zaplacení parkovného, například pro účely zavedení do účetnictví, bude pouze na vyžádání, jinak není zapotřebí lístek tisknout. Platit bude možné i nadále přes mobilní aplikaci Smart4city. Bližší informace jsou uvedeny na všech parkovacích automatech.


Dopravní změny

V souvislosti s těmito změnami dojde i k některým úpravám v rozmístění rezidenčních parkovacích míst. Především potom bude otočena jednosměrná doprava v ulici Erbenova a Ostruhová, tato změna bude především kvůli bezpečnosti. Často se totiž stává, že řidiči vyjíždějící z náměstí Míru nerespektují přednost zprava a je jen otázkou času, kdy by zde mohlo dojít k nějaké kolizi.


Znemožněn bude i průjezd pěší zónou kolem historické řady městských domů. Parkovat bude možné pouze na vyhrazených místech.


Jako parkovací místa budou vyznačeny i prostory v zálivech naproti Komerční bance a pasáže U Koruny. Stání aut podle řady železných černých koulí u kašny bude městská policie i nadále pokutovat.


Rezidenti

Držitelé vydaných parkovacích oprávnění budou automaticky do systému zaneseni a budou mít vjezd bezplatný jako doposud, není zapotřebí, aby se někde registrovali. Ostatní rezidenti se musí nahlásit do systému na služebně Městské policie Mělník v Husově ulici. Po doložení nároku (vlastnictví domu, nájemní smlouva apod.) budou do systému také zaregistrování.


Zásobování a dopravní obsluha

Podnikatelé a majitelé provozoven si musí zakoupit parkovací kartu. Po registraci získají přístupové údaje do online systému, kam budou zadávat registrační značky zásobovacích vozidel. Toto parkovací oprávnění je zpoplatněno částkou 500 Kč na rok. Částku uhradí na pokladně MÚ Mělník nebo prostřednictvím bankovního převodu. Podobně probíhá i parkování hotelových hostů.


Nutné jednorázové vjezdy

Stěhování, opravy a nutné jednorázové vjezdy je zapotřebí předem nahlásit na podatelně MÚ Mělník nebo případně na městské policii, aby bylo vozidlo vyřazeno ze systému.


Svatby

Akce, které jsou předem dohodnuté na městském úřadě, nahlásí do systému příslušný úředník. Svatebčané nahlásí registrační značky přímo na matrice (max. 8 aut).


Pokud bude požadavek na vjezd větší skupiny vozidel, bude nutné požádat radu města o souhlas s bezplatným vjezdem.


Barbora Walterová Benešová, tisková mluvčí MÚ Mělník

890 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page