top of page
  • Marta Dušková

Nápad na pořádání charitativní akce vznikl před rokem

Mělník pro Onko Bubliny je charitativní akce, která se uskuteční, pokud to situace dovolí, v září po prázdninách. Za nápadem stojí studentka magisterského studia a mělnická rodačka Adéla Dutková, kterou právě dnes zpovídám, jak vlastně taková akce vzniká a o co přesně půjde. Adélu znám několik let, takže v rozhovoru si budeme tykat.


Adélko, na úvod bych tě poprosila, abys nám představila celou akci, i když ještě nemá úplně konečnou podobu a pořád se vlastně tvoří.

Je to charitativní akce Mělník pro Onko Bubliny, která se uskuteční v sobotu 4. září a je to akce zaměřená na děti, onkologické pacienty, které zde zastupuje Nadační fond Pink Bubble. Nadační fond se zaměřuje na nemocné děti a mladistvé od 10 do 30 let.



Vím, že nápad na uspořádání akce vznikl v tvé hlavě už před rokem. Můžeš nám říct, co bylo tím prvotním impulzem uspořádat větší charitativní akci v Mělníku?

No prvotní nápad byl vlastně úplně prozaický, hledala jsem téma pro svoji diplomovou magisterskou práci a na nápad uspořádat podobnou akci, která bude zároveň tématem diplomové práce, mě přivedla moje kamarádka. Za rok ale doznal projekt tolika změn, že vlastně postupně vzniká něco jiného, jen charitativní záměr tam byl vždy. Měnil se i nadační fond, pro který akce bude pořádána, ale pořád jsem se držela charity a onkologických pacientů. Ale nakonec vnímám, že ty neustálé změny formy akce i spolupořadatelů byly přínosné a teď mám pocit, že to všechno do sebe krásně zapadá, dává to smysl a tak to asi mělo být.


Akci ale nebudeš pořádat sama. Kdo je nakonec spolupořadatelem po všech těch změnách?

Spolupořadatelem je Rodinné centrum Kašpárek Mělník a já spolupracuji se svou kolegyní Petrou Hanlovou, protože sama pracuji v centru jako externistka. Samozřejmě máme i podporu města Mělník. Nakonec s rodinným centrem všechno krásně do sebe zapadá a s dětmi a pro děti to dostalo smysluplnou formu. Já jen doufám, že už je to konečná podoba a už žádné zásadní změny nebudou. Těch změn bylo tolik za téměř rok, protože to připravuju od září 2020, že už bych žádné nechtěla.


Vím, že původně měla být ta akce zaměřena na dospělé onkologické pacienty a v konečné fázi se jedná o děti a mladistvé. Kde se vzal nakonec ten nápad zaměřit se na děti?

No každý o mně ví, že já zbožňuji děti, ráda s nimi pracuju, dělám letní příměstské tábory právě s RC Kašpárek a nápad zaměřit se na děti vznikl právě v Kašpárku a přišla s ním moje kolegyně Petra Hanlová. Já jsem z jejího seznamu organizací zaměřených na děti vybrala právě nadační fond Pink Bubble. Vlastně mi kolegyně pomáhala ještě v době, kdy jsme se ještě nerozhodly spolupracovat s RC Kašpárek.

Ještě bych chtěla dodat, že ta akce je od prvopočátku plánována jako charitativní, takže bez nároku na honorář nebo nějakou odměnu pro učinkující a pořádající. Těší mě, že i v současné nelehké situaci je spoustu lidí, kteří se v charitě chtějí angažovat a chtěla bych všem touto cestou poděkovat.

Cílová skupina akce je zaměřena na děti a mladistvé, ale myslím, že program uvítají i dospělí.


Můžeš nám nějak přiblížit program? Na co konkrétně se mohou návštěvníci, kteří přijdou akci podpořit, těšit?

Záštitu nad akcí převzala Milli Janatková, která akci podpoří nejen vystoupením, ale akci zahájí spolu s mělnickým starostou Ctiradem Mikešem a ředitelkou nadačního fondu Pink Bubble Martinou Mecerovou. S učinkujících mohu jmenovat Baťa a Kalábůf něžný beat, Štěpán Soukup, kapela Kompas, tanečnice Adéla Jeřábková, Dj Keri, a další.

Doprovodný program nabídne ve spolupráci s Regionálním muzeem Mělník na radničním dvoře promenádu kočárků ze sbírky mělnického muzea s názvem Liberta 95, dále nebude chybět Kašpárčí bublinový koutek pro děti, tvoření s dětmi, malování na obličej a spoustu dalších aktivit.

Doprovodný program ještě nemá konečnou podobu a zveřejním jej podrobně pár týdnů před akcí. Chtěla jsem dohodnout i spolupráci s partnery, kteří nějak souvisí s bublinami, jako žvýkačky apod., ale většina těchto organizací neměla o charitu zájem.



Myslím, že si málokdo umí představit, kdo takovou akci nikdy nedělal, co je za tím práce, co všechno to obnáší a vím, že i ty jsi za pochodu zjišťovala a objevovala, co všechno je zapotřebí. Mám pravdu, viď? Dost takových akcí mám sama za sebou.

Zpočátku mi jedna moje dobrá kamarádka řekla, když jsem se jí zeptala, jestli já jsem schopná vůbec takovou akci zoorganizovat, a to jsem na počátku neměla vůbec představu, do čeho se vlastně pouštím, a ona mi odpověděla: když to nezkusíš, tak to vědět nebudeš, běž do toho po hlavě a ukáže se až časem, čeho všeho jsi schopná a možná budeš i překvapená...

Takže já jsem do toho šla a na té akci je odvedeno stovky a stovky hodin práce, když to vezmu úplně od vzniku nápadu, které zahrnují velké množství emailů, telefonáty, osobní jednání s organizacemi, jednání na mělnickém úřadě, domlouvání stánků a kapel, přijmutí spoustu odmítnutí, získat partnery pro charitu je samozřejmě podstatně těžší atd...


Na závěr bych chtěla poděkovat paní ředitelce nadace Pink Bubble Martině Mecerové za velmi plodnou spolupráci a rady a také za radost, kterou má z akce a ta její radost mi dodává energii.

Nesmím zapomenout moc poděkovat Zuzaně Syrové z Městského úřadu Mělník, která mi velmi pomáhá s celou akcí a já jsem si vědoma, že má sama hodně práce, a přesto se aktivně zapojila do této pro město neplánované akce. Bez její pomoci by se ta akce asi ani neuskutečnila.

A nesmím zapomenout na mediálního partnera akce Kanál eM, který už akci podporuje prezentací na facebooku a vlastně i tímto rozhovorem.



Mně zbývá jen popřát, ať vše dobře dopadne a to úsilí není marné, protože teď je složitá situace celkově a nikdo z nás předem neví, co bude v září.

Takže já přeji tobě i všem ostatním aktérům, ať to dobře dopadne.

Děkuji za rozhovor.


Všechny informace k akci je možné sledovat na facebooku události Mělník pro Onko Bubliny





150 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page