top of page
  • Marta Dušková

Od prosince je možné i o důchod žádat online

Od začátku prosince 2023 je možné podávat žádosti o všechny typy důchodů online bez osobní návštěvy úřadu prostřednictvím internetové služby ePortálu ČSSZ. Aplikace umožňuje podat žádost o starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchod nejen v ČR, ale i v zahraničí.



Do služby se přihlašuje přes identitu občana nebo přihlašovacími údaji k datové schránce. Do žádosti o důchod se automaticky načítají všechny pojistné doby a informace, které o daném člověku ČSSZ eviduje.


Podat žádost o důchod online je možné na webových stránkách Žádost o důchod online | ePortál ČSSZ (cssz.cz). Jsou zde podrobné informace k žádosti, mimo jiné i jaké potřebné doklady a tiskopisy jsou zapotřebí. Součástí služby je informativní odhad výše starobního důchodu podle zvoleného data pro odchod do důchodu a také možnost doložit chybějící dokumenty.


Rozpracovanou elektronickou žádost lze kdykoliv uložit a dokončit později, například když si klient bude potřebovat něco v klidu promyslet anebo když zjistí, že mu některé dokumenty chybí. Všechny služby ePortálu ČSSZ jsou dostupné z počítače i z mobilního zařízení či tabletu 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Po odeslání žádosti klient elektronicky obdrží potvrzení o jejím přijetí. Následná komunikace s klientem pak probíhá podle jeho volby v listinné podobě, e-mailem nebo prostřednictvím datové schránky.





7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page