top of page
  • Marta Dušková

Od srpna jsou vydávány občanské průkazy s otisky prstů

Od pondělí 2. srpna začaly městské a obecní úřady vydávat nové občanské průkazy s biometrickými údaji. Během pondělního odpoledne požádalo o nový OP asi 5800 lidí.

Povinnost zavedení biometrických údajů do občanského průkazu vychází z evropského nařízení. Cílem je zvýšení bezpečnosti a zjednodušení výkonu práva na volný pohyb občanů EU a jejich rodinných příslušníků. Pokud by biometrické údaje nebyly do občanských průkazů zavedeny, byly by tyto průkazy použitelné pouze na území Česka a nebylo by na nově vydávané doklady možné cestovat do zahraničí. Nařízení počítá také s postupnou obměnou. Dosud platné občanky budou platit do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031.

Nové občanské průkazy budou obsahovat biometrické údaje, konkrétně zobrazení obličeje držitele průkazu a dva otisky prstů. „Průkaz totožnosti teď bude zabezpečenější a budeme s ním moci stále cestovat po Evropě bez nutnosti mít u sebe pas. Prosím občany, aby si zkontrolovali platnost svých dokladů a vyhnuli se, například v souvislosti s odjezdem na dovolenou, nepříjemnostem,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.


Novela zákona č. 328/1999 Sb. o občanských průkazech mění i dobu platnosti u některých občanských průkazů. Například průkazy seniorů nad 70 let budou platit 35 let. Podle novely nebudou v občanském průkazu zapisovány některé údaje, například rodné číslo či akademický titul.


Každý občan 15 let musí mít občanský průkaz vydán, pokud není omezena jeho svépravnost. Občanské průkazy osob starších 15 let budou mít opět platnost deset let. Děti do šesti let mohou dostat průkaz s platností na dva roky, průkazy dětí od šesti do 15 let budou mít pětiletou platnost.


19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page