top of page
  • Marta Dušková

Otevření nové pumptrackové dráhy ve Velkém Borku se zúčastnilo více než sto lidí

Aktualizováno: 14. 11. 2022

V obci Velký Borek v lokalitě Na Pastvách byla v sobotu 5. listopadu slavnostně otevřena nová pumptracková dráha. Více než sto lidí přihlíželo slavnostnímu otevření a také exhibiční jízdě Teodora Kováče. Dráhu na kole vyzkoušel i jednatel firmy DIRTY PARKS Tomáš Kudrnáč, která dráhu stavěla, a dráhu si projel i jeho tříletý syn na odrážedle.

Nápad postavit pumptrackovou dráhu vznikl už v roce 2020. Starostka Helena Vavřinová říká: „Líbilo se nám, že dráha je de facto pro všechny věkové kategorie, má mnohem širší využití než třeba skatepark. V obci jsme měli hřiště pro menší děti, ale starší děti neměly kde jezdit na kolech“.

Od nápadu k realizaci byla ještě dlouhá cesta. Není mnoho firem, které by uměly postavit plně funkční dráhu. Bylo zapotřebí mít nejdříve studii, ale firmy byly vytížené, a tak trvalo starostce třičtvrtě roku, než se to povedlo. Poté následovala příprava projektu.


Prostor Na Pastvách se přímo nabízel, kdysi tam vzniklo tréninkové hřiště pro fotbalisty. Je to hezké místo se spoustou zeleně vhodné k vybudování prostor pro volnočasové aktivity. „Bohužel přes celý pozemek vedou dráty vysokého napětí a toto vedení má velmi široké ochranné pásmo. Takže jsme běhaly s paní místostarostkou po pozemku s pětimetrovým pásmem a měřily jsme, kolik místa na pumptrack vůbec máme k využití. Nákres jsme předaly firmě, která nám dělala studii, jestli se tam ten pumptrack vůbec vejde. A oni nám ho udělali na náš prostor na míru“, upřesňuje starostka obce.


Borecká dráha má asfaltový povrch, který je téměř bezúdržbový. Byla to od počátku jasná volba. Hliněný povrch vyžaduje pravidelnou údržbu, modulární je nejdražší a materiál na takové dráze je zapotřebí po čase vyměnit. Dráha není oplocená, je volně přístupná komukoliv, je třeba však dodržovat pravidla, která jsou součástí pumtrackové dráhy.

Stavba stála více než dva miliony. Starostka Helena Vavřinová se snažila od počátku zajistit finanční prostředky prostřednictvím dotací, ale neuspěla. U jedné dotace byl požadován oplocený prostor, u jiné se muselo jednat o zařízení pro sportovní oddíl. Obec bude žádat nyní o dotaci u krajského úřadu, kterou obec bude moci využít dle svého uvážení a její výše se odvíjí od počtu obyvatel.


V mělnickém regionu je to jediná pumptracková dráha s asfaltovým povrchem. Hliněnou závodní mají v Milovicích, která byla inspirací pro tu boreckou.


Pumptrack je nový typ zábavného sportoviště pro širokou veřejnost. Přesně tvarované vlny a klopené zatáčky umožňují při správných pohybech těla jízdu na kole bez šlapání. Asfaltový pumptrack je taktéž určen pro skateboard, longboard, inline brusle, koloběžky a svou sekci na pumptracku vždy najdou i nejmenší děti na dětských odrážedlech.


Použité foto archiv obec Velký Borek

72 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page