top of page
  • Marta Dušková

Pamětní bronzová deska se vrátila po 88 letech

Slavnostní znovuodhalení pamětní desky Karla Hynka Máchy, Svatopluka Čecha a Tomáše Garrigue Masaryka na bývalém kostelíku Jana Nepomuckého na Mělníku - Chloumku se uskutečnilo v sobotu 6. listopadu. Pamětní deska připomínající návštěvy slavných osobností se vrátila zpět po 88 letech.


Slavnostní znovuodhalení desky pořádal akademický malíř Alexandr Onishenko, který je současným nájemcem bývalého kostelíka sv. Jana Nepomuckého a má zde svůj ateliér.

Slavnostní setkání zahájil úvodním slovem Karel Lojka, který připomněl historii pamětní desky a zmínil i její obnovu, na které spolupracoval spolu s akademickým malířem:

„Dne 15. června roku 1933 byla na jižní fasádě kaple odhalena pamětní deska těchto tří osobností. Desku slavnostně odhalil předseda Klubu československých turistů Mělník František Langhans. Na desku přispěly okresní výbor a městská rada na Mělníku. Při odhalení k přítomným hostům promluvil historik a profesor mělnického gymnázia pan Josef Stáhlík. Pro veřejnost byly na náměstí přistaveny autobusy, které pendlovaly mezi městem a Chloumkem. Desku zhotovila kladenská slévárenská firma Josefa Červenky.

Bohužel po roce 1948 byla pamětní deska násilně odstraněna, kvůli jménu T.G. Masaryka.


Nyní se nájemce bývalého kostelíka akademický malíř Alexandr Onishenko po poradě s mělnickými pamětníky rozhodl, že se pokusí bronzovou pamětní desku rozměrů 500 x 600 mm znovu osadit a znovu odhalit na své vlastní náklady. Návštěvníkům tak připomene návštěvu českých významných osobností tohoto místa s geniem loci“.


Novou pamětní desku slavnostně odhalili spolu s Alexandrem Onishenkem starosta města Mělník Ctirad Mikeš, Karel Lojka a předseda Klubu českých turistů Mělník Václav Suchý.

Bronzová pamětní deska je přesnou replikou desky z roku 1933 vyhotovená podle starých fotografií z archivu kronikáře Martina Klihavce a byla osazena na původní místo, kde byla instalována před 88 lety.


O historii kostelíka sv. Jana Nepomuckého na Mělníku napsal velmi podrobný článek Karel Lojka pro skupinu Mělník – historie a současnost letos v dubnu a je možné si jej přečíst na Mělník - historie a současnost | **Historie kaple sv | Facebook.


198 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page