top of page
  • Marta Dušková

Potápění pod ledem může být nebezpečným zážitkem

Potápění pod ledem přináší několikanásobně větší viditelnost a jiný rozměr potápění, jak uvádí ti, kteří již tuto aktivitu vyzkoušeli.

Policie České republiky informuje na svém facebookovém profilu o řadě pravidel, která se týkají potápění pod ledem (Ice diving). Jsou nezbytná pro bezpečné a komfortní potápění pod ledem ve shora uzavřeném prostředí. Pravidla je třeba dodržovat, aby potápění bylo skutečně příjemným zážitkem a nikoliv posledním.


Policie ČR:

„Potápění pod ledem vypadá velmi dobrodružně, ale … může být také velmi nebezpečné! Ice diving je podmíněno řadou pravidel, ať už jde o specifičnost výstroje nebo plánování ponoru s důrazem na „gas management“, použití vodící šňůry nebo signálního lana, a to zejména kvůli nemožnosti výstupu na volnou hladinu jinde než v místě zanoření.


Pečlivě si nastav a zapiš náměr (azimut) buzoly pro orientaci k návratu.

Zapamatuj si orientační body pro návrat (břeh, stěna, slunce, šipky na ledu…)

Automatiky i ostatní výstroj udržuj co nejdéle v teple a v suchu – mimo mráz.

Nenamáčej vnitřek hlavní automatiky před zanořením (automatiku vlož do úst nad ​hladinou před zanořením), je-li to možné nevyndávej zbytečně automatiku z úst ​pod vodou, aby se nedostala voda do vnitřku automatiky – dýchej pomalu a klidně.

Nepoužívej „vzduchovou sprchu“ pod vodou, ani nad vodou.

Ejektor na automatice nastav na mínus „ – „


Jeli to možné, před ponorem nepoužívej, ani nezkoušej automatiky a inflátory, ​které jsou promrzlé a důsledně odstraň vodu s inflátorové komory z minulého ​ponoru.

Před zanořením se navzájem důkladně seznamte s výstrojí a jejím ovládáním pro ​případ zamrznutí, nebo jiné mimořádné okolnosti!


Kompenzátor, nebo oblek dofukuj přerušovaně!

Nedofukuj při nádechu.


Připrav si osobní bubínek (minireel) pro případ ztráty, nebo přetržení vodící šňůry.

Ve sněhu na ledu vyznač několika čarami se stromečkovými šipkami z různých ​směrů, směr k otvoru v ledu.


Před zanořením si zopakujte činnost při ztrátě orientace a činnost pro ztraceného i ​hledajícího potápěče.


Text: Miloslav Haták


Důkladně si připrav plán ponoru s dostatečnou rezervou plynu pro řešení mimořádné události a plán v průběhu ponoru nikdy neměň! Při zjištění sebemenší závady ponor radši odlož a pořádně se připrav na příště.

Je lepší přijít o zážitek nežli o život“.


11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page