top of page
  • Marta Dušková

Proč začali někteří obchodníci odmítat platby kartou?

Vzhledem k tomu, že karty začali odmítat obchodníci, kteří dříve neměli problém, nabízí se souvislost zrušením EET. Obchody ve zvýšené míře přestaly přijímat karty krátce po zrušení elektronické evidence tržeb. Tak se zdá, že je zatím především skrytá snaha snížit svou daňovou povinnost.

Samozřejmě zatím mohou být i poplatky konkrétním poskytovatelům terminálů, ale poplatky za přijímání karet se v poslední době vůbec nezvýšily. Je tedy otázka, zda to je vůbec důvodem odmítání platebních karet. Navíc je pravděpodobné, že přijímání hotovosti se nakonec prodraží víc než bezhotovostní platba.


"Tyto poplatky jsou transparentní a snadno spočítatelné, zatímco náklady na hotovostní platby, třeba převoz peněz do banky nebo samotnou manipulaci s hotovostí, se počítají velmi složitě. Na konci dne jsou významně vyšší než náklady na bezhotovostní platby," míní ředitel rozvoje prodeje Mastercard pro ČR a Slovensko Martin Dolejš.


Na základě průzkumu (zdroj ČTK) se každý čtvrtý Čech setkal s tím, že v obchodě přestali přijímat platební karty a vyžadují pouze hotovost a jako hlavní důvod uvádějí právě poplatek za přijímání karet.


Je třeba mít na paměti, že není protizákonné, když obchodník platbu kartou odmítne, i když terminál má. V podstatě si určuje podmínky platby sám a Zákon o oběhu bankovek a mincí upravuje pouze příjem hotovosti, nikoliv příjem platebních karet. Nicméně vracet se opět v převážné míře k platbě v hotovosti je krok zpátky.

Z pohledu bank je situace vnímána jinak a vnímají to tak i někteří ze zákazníků. Banky i vydavatelé karet si totiž všeobecně přejí, aby byly všechny platební metody rovnocenné. Tedy jak platba kartou, tak platba hotovostí. A Mastercard má tak na svých webových stránkách uvedeno:


Jestliže má obchodník na svém obchodním místě jasné označení ukazující na přijímání platebních karet a toto označení není přeškrtnuté z důvodu dočasného nepřijímání karet, musí akceptovat platební kartu, jejíž logo (značka) se shoduje s označením na daném obchodním místě. Výše placené částky v tomto případě nehraje roli. Jestliže obchodník odmítne platební kartu k úhradě nákupu přijmout, porušuje podmínky přijímání platebních karet, které uzavřel se svojí bankou. Jinými slovy, pokud je na platebním terminálu logo Mastercard či Visa, musí je obchodník přijímat.

Jediná obrana při nepřijetí platební karty obchodníkem je podat stížnost u banky, jejíž logo je na terminálu uvedeno. Ovšem i tak nemusí situace dobře dopadnout. Banka bude pravděpodobně situaci s obchodníkem konzultovat a v krajním případě může dojít k odebrání terminálu, ale donutit jej k přijímání karet nemůže.


Slovo redaktorky

Já používám kartu od počátku, jak to bylo možné už vzhledem ke své práci dřívější práci v KB a dnes u mě najdete v peněžence tak deset, výjimečně dvacet korun. Mám ráda platbu kartou, a navíc mám přehled o tom, co jsem kde platila. Platba hotovostí mi přijde zdlouhavá a vzhledem k tomu, že matematická inteligence se mi vyhnula obloukem, nejsem schopna v případě velkého nákup zkontrolovat, zda je vše správně a zda dostávám i správný obnos na zpět. Navíc nejsem schopná se na tuhle velmi jednoduchou činnost ani plně soustředit a většinou vnímám spoustu dalších věcí a podnětů. Při placení hotovosti jsem se dřív ptala, za co jsem peníze vlastně utratila a musela jsem hodně přemýšlet. Teď vím vše, mám kontrolu a snáze mohu řídit výdaje. Z tohoto důvodu si vybírám krámy, kde lze kartou platit a pokud ne, odcházím. Nejsem ochotná hledat v okolí bankomat a v některých za výběr hotovosti ještě platit. Navíc si myslím, že pokud obchodník poskytuje službu placení kartou, měla bych mít možnost zaplatit vždy.

101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page