top of page
  • Marta Dušková

Prvomájový průvod v Tuhani – jako návrat do minulosti

Obec Tuhaň pořádala v pondělí 1. května již 13. ročník akce Recesistický 1. máj 2023 jako vzpomínku na prvomájové průvody za reálného socialismu.

Tuhaňský recesistický průvod připomínal minulost se vším všudy, jen nebyl povinný. Před průvodem zazněla Internacionála a budovatelské písně.


Po té průvod vyrazil kolem návsi a pokračoval dále vsí, nechybělo ani volání „ať žije 1. máj“, mávání mávátky, ani transparenty. V čele průvodu jel alegorický vůz v podobě povozu s koňmi.


V socialismu patřil Svátek práce mezi nejdůležitější svátky a byly organizovány masové prvomájové průvody, kde byla účast velmi často povinná. Nadřízení a učitelé měli nařízeno kontrolovat účast podřízených i žáků pod heslem „Ten, kdo stojí na chodníku, nebuduje republiku“.

Tuhaňský průvod byl pro někoho novinkou, kdo nezažil dřívější prvomájové průvody, někdo byl možná rád, že už je takhle doba pryč. Nicméně je to minulost se vším všudy, vlastně už historie a ta se má připomínat i takovou hravou formou jako v sobotu v Tuhani, kde bylo vidět, jak se účastníci při této recesi baví.


148 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page