top of page
  • Marta Dušková

Přes Portál občana komunikujte s úřady online

Na Portálu občana je možné si ověřit údaje, které stát vede na každého občana. Zda je správná adresa trvalého pobytu, či je příjmení v Registru obyvatel správné a aktuální a další údaje. Ale především portál umožňuje komunikaci s úřady online bez nutné osobní návštěvy.

Přes portál je možné podávat žádosti na úřady kdykoliv, je možné spravovat své osobní údaje v registrech, mít pod kontrolou své doklady a dokumenty.


Na Portál občana - Přihlášení (gov.cz) je nejdříve nutné si vybrat způsob přihlášení. Přes co bude probíhat elektronická identifikace, která je nezbytná, si žadatel vybírá sám. A není to jen datová schránka, je na výběr z dalších možností a mezi nimi je i jméno, heslo, sms. Možnosti je možné si vybrat v sekci Identita občana NIA (identitaobcana.cz).


Identita občana slouží pro bezpečné a jednoduché přihlašování do různých portálů státní a veřejné správy. Zahrnuje například Mobilní klíč eGovernmentu, NIA ID, bankovní identitu i jiné identifikační prostředky, kterými při přihlášení je možné spolehlivě prokázat svoji totožnost.


Po výběru jednoho způsobu přihlášení je možné se dostat do desítek portálů úřadů, ušetří se peníze za různé výpisy a žádosti, je možné požádat i o výpis z rejstříků trestů, který je nutné předložit například při změně zaměstnání, a v neposlední řadě se ušetří čas a požadavky je možné vyřešit kdykoliv.


10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page