top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Reportáž autora Martina Klihavce na téma mělnický tank

Dnes si dovolujeme v našem magazínu sdílet zajímavý článek kronikáře města Mělníka Martina Klihavce, který se zabývá zmizením a znovu objevením tanku, který stával v Jungmannových sadech v Mělníku.


Kde je tank z Mělníka

Půl století stál v Jungmannových sadech tank, který připomínal osvobození města Mělníka sovětskou armádou v květnu 1945. Je to tank, který poté, co přijel do našeho města, byl zaparkován v tomto parku a už zde zůstal. Podle pamětníků již v září ještě téhož roku byl vystaven na místě, kde pak stál téměř 51 let na podstavci s nápisem: „Na památku Rudé armádě osvoboditelce“. Tento nápis byl proveden v češtině i ruštině. Tank měl na sobě dlouhá desetiletí namalovanou rudou hvězdou, přestože s ním na Mělník přijela polská armáda a měl původně na své věži během bojů polskou orlici. V rámci požadavků tehdejší doby byl však tank na pomníku přemalován do sovětských válečných barev a znaků. V polovině 90. let 20. století rozhodlo vedení našeho města o zrušení památníku s tankem. Dne 3. dubna 1996 došlo k sejmutí tanku z podstavce a o jeho převoz i uložení v depozitáři se postarali tehdejší zaměstnanci Historického ústavu Armády ČR.


Sběratelsky vzácný tank T-34/76 vzor 1942/43 o hmotnosti 30,5 tuny je zajímavý typem věže, která po svém vývoji v roce 1942 byla sériově vyráběna pouze do roku 1944. Jeho motor, čtyřdobý kapalinou chlazený vznětový dvanáctiválec o obsahu 38 800 cm³, má výkon 500 koní a spotřebu paliva 250 l / 100 km. Tento tank může vyvinout maximální rychlost 55 km/h a pojme čtyřčlennou posádku. Vyroben byl v květnu 1943 v Sovětském svazu.


Vzhledem k technické mimořádnosti doplnil řadu sovětských tanků Vojenského technického muzea Lešany. Aby mohl být vystaven v expozici, bylo jej potřeba zrestaurovat. Stav stroje nebyl dobrý. Déšť, neustálé výkyvy teploty, změny vlhkosti a přílišná prašnost se projevilo značným rozšířením koroze. K velkému poškození kovu došlo ve spojích jednotlivých částí korby i věže. Všechny přístupové poklopy byly zabezpečeny sváry. Vnitřní prostor byl zcela prázdný, bez motoru, nádrží, rozvodů i převodové skříně. Chyběly i menší součásti z povrchu tanku. Špatné venkovní podmínky také částečně narušily pásy.


Nejprve bylo potřeba odstranit špínu, vrstvy laků, korozi a očištěný kov natřít ochrannou základní antikorozní barvou a polomatnou barvou khaki. Postupně se dovnitř montovaly veškeré repasované mechanismy a po náročných úpravách rozvody, použité z adekvátní sovětské techniky. Venkovní povrch pancéře byl doplněn chybějícími menšími součástmi výbavy a zakončení obou blatníků bylo zrekonstruováno podle dostupné výkresové i fotografické dokumentace. Na konec byla zrestaurována kola, která zaujala odborníky tím, kolik různých typů se sešlo na jednom stroji. Po komplikovaném natažením a napnutím pásů byla na závěr na věž z obou stran, na původní místo, namalovaná prostá bílá polská orlice.


V současnosti je tank vystaven ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech u Týnce nad Sázavou, v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren, kde se právě od roku 1996 nachází expozice Vojenského historického ústavu Praha. Expozici tvoří více než 700 historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel, raketová technika, spojovací a ženijní prostředky a logistický materiál pocházející z období od roku 1890 až do současnosti. Sbírky jsou široké veřejnosti prezentovány v deseti halách, pod šesti přístřešky a na volném prostranství. Rozsahem a složením svých sbírek, v nichž je zastoupen nejeden světový unikát, se toto muzeum řadí mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Vstup do muzea je zdarma! A kdo by chtěl vidět tank z Mělníka i v pohybu, tak má možnost na Tankovém dnu, který se v Lešanech koná pravidelně každý rok na konci prázdnin a většina provozuschopných tanků při něm předvede vše, co umí.


Text: Martin Klihavec, kronikář města Mělníka

Foto: Martin Klihavec, historické pohlednice a internet

193 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page