top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Roudnické památky otvírají své brány…

Pražský biskup nechal koncem 12. století vystavět na skalnatém výběžku nad řekou Labe románský hrad. V období gotiky byl rozšiřován. V 16. století došlo k přístavbě renesančního křídla a později i k rozšíření celého komplexu.



Roku 1606 sňatkem s vdovou po Vilému z Rožmberka Polyxenou Pernštejnskou, které bylo roudnické panství určeno coby vdovské sídlo jej získal staročeský rod Lobkowiczů v jehož držení bylo až do roku 1948. V letech 1652-1684 za Václava Eusebia z Lobkowicz byl zámecký komplex přebudován do raně barokní podoby zachované dodnes. Zámek tvoří čtyři křídla kolem prostorného nádvoří a jižní (vstupní) stranu dělí mohutná věž. Zámek byl po dlouhá léta centrem prosperujícího panství Lobkowiczů. Od 2. světové války sloužil jako kasárna německé a později české armádě. Do roku 2008 zde sídlila vojenská hudební škola. V současnosti patří zámek opět rodině Lobkowiczů a jsou umožněny prohlídky části zámku i původního románského hradu.


Bohužel známé okolnosti zavinily, že brány zámku byly uzavřeny. Avšak již se blýská na lepší časy a tudíž Lobkowiczký zámek s románským hradem je od 15.-16. května prozatím každý víkend opět otevřen. Avšak blízkou věž Hlásku z níž je krásný výhled na Podřipskou krajinu je možno navštívit každý den kromě pondělí,…

Nabízí se tak skvělý tip na výlet pro celou rodinu.


Bedřich Marjanko



8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page