top of page
  • Marta Dušková

Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka je otevřeno

Regionální muzeum Mělník otevřelo od čtvrtka 6. května opět svoje Skalní obydlí ve Lhotce a otevřeno bude do 26. září. Příjemný výlet z Mělníka po žluté značce do Lhotky, trasa je dlouhá 6 km, nebo je možné využít dopravy vláčkem do zastávky Lhotka u Mělníka a pak dále 500 metrů přes náves. Na plotě u skalního obydlí je možné shlédnout výstavu kokořínské přírody Marcely Holubové, zooložky muzea.

Obydlí je otevřeno vždy od čtvrtku do neděle v době od 10 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. Parkování je možné na návsi, příjezd ke skalnímu obydlí není možný, je zde zákaz vjezdu.


O historii obydlí jsou zveřejněny informace na www.muzeum-melnik.cz:

"Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka je jedním z mnoha skalních obydlí na Kokořínsku. Ta vznikala převážně v druhé polovině osmnáctého století a ve století devatenáctém. Žili v nich ti nejchudší z obce, někdy obydlí sloužila k dočasnému bydlení například po požáru a také jako úkryty v dobách válečných apod. Některá měla svá čísla popisná a patřila obcím, které je přidělovaly jako obecní byty.


Skalní byt ve Lhotce u Mělníka pochází pravděpodobně z poloviny 19. století a je nejdéle obývaným kokořínským skalním obydlím. Poslední obyvatelka Marie Holubová se zde narodila a žila až do svých 80 let (do roku 1982).


Od roku 2009 je zpřístupněno veřejnosti s ukázkou původního bydlení a hospodaření ve skalním bytě a malou ukázkou zemědělské techniky.


Jde vlastně o celé hospodářství vtěsnané do pískovcového bloku na kraji vsi. Světnici naznačuje obílená vnější stěna se dvěma okny, jedny vstupní dveře vedou do síně a druhé do chléva, za kterým je možné sestoupit do sklípku. Dvě malá okénka v patře patří bývalé sýpce. Areál dotváří přistavěné objekty bývalé řezárny a dalšího malého hospodářského objektu. Toto skalní obydlí je dokladem neobvyklých konstrukčních metod i častého způsobu, jakým nemajetní lidé řešili své bydlení.


V chlévu bydlí kráva Straka (věrný model v životní velikosti). Obdivovat můžete také funkční repliku původních kachlových kamen".


Do Skalního bytu ve Lhotce, pobočky mělnického muzea, je možné nahlédnout i virtuálně prostřednictvím videa níže.



25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page