top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Spolana znovu obhájila ekologickou certifikaci Responsible care

Spolana, jediný výrobce PVC a kaprolaktamu v České republice, obhájila v uplynulých dnech již podesáté osvědčení v celosvětovém programu Odpovědné podnikání v chemii (Responsible Care). Certifikaci uděluje Svaz chemického průmyslu České republiky. Responsible Care je etickou normou a také závazkem přijatým s cílem vytvářet důvěru v průmyslové odvětví, které je zásadní pro zvyšování životního standardu a kvality života. Osvědčení svaz uděluje za výsledky dosažené při plnění záměrů a cílů zaměřených na zvyšování ochrany zdraví a životního prostředí a bezpečnosti všech činností spojených s podnikáním.

Spolana opět obhájila celosvětovou certifikaci Odpovědné podnikání v chemii (Responsible Care). „Jednou z našich hlavních priorit je ochrana životního prostředí a zodpovědný přístup. Do programu jsme se přihlásili již v roce 1994 a jsme potěšeni, že jsme obstáli i nyní a obhájili závazky, které vyplývají z jeho plnění. Zprávy o dodržování navíc každoročně projednáváme se zástupci odborných organizací a místními i regionálními samosprávami,“ řekl Miroslav Falta, jednatel Spolany.


Programu se pravidelně účastní chemické společnosti z více než 50 zemí světa. Jeho cílem je neustálé zvyšování ochrany zdraví obyvatelstva a životního prostředí v souvislosti s výrobou, distribucí a užíváním chemikálií. Hodnotí také protihavarijní připravenost a informační otevřenost. S uděleným osvědčením je spojeno právo užívat logo Responsible Care. Spolana toto oprávnění získala do roku 2027.


O programu Responsible Care

Responsible Care® je dobrovolnou iniciativou celosvětového chemického průmyslu v oblasti zdraví, bezpečnosti a životního prostředí. Klade si za cíl podporovat soustavné zlepšování výkonu. Responsible Care je etickou normou a také závazkem přijatým s cílem vytvářet důvěru v průmyslové odvětví, které je zásadní pro zvyšování životního standardu a kvality života. Postupně se stalo příspěvkem k udržitelnému rozvoji.


Základní principy Responsible Care vznikly v roce 1985 v Kanadě. Svaz chemického průmyslu České republiky (SCHP ČR) se k nim přihlásil v roce 1994. Aktuálně se v České republice hlásí k plnění principů Responsible Care 84 společností v rámci SCHP ČR a jeho kolektivních členů Svazu chemických obchodníků a distributorů ČR (SCHOD), České asociace čisticích stanic (CACS) a Asociace výrobců nátěrových hmot (AVNH).

Dne 21. 8. 2014 rozhodlo o přistoupení Svazu ke Globální Chartě Responsible Care, kterou aktualizovala Mezinárodní rada chemických asociací (ICCA) na současné podmínky. Prostřednictvím Responsible Care, k jehož realizaci se hlásí aktuálně 65 národních asociací a více než 600 globálních firem, přispívá chemický průmysl k naplňování principů ochrany životního prostředí uvedenými v Global Compact OSN.


23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page