top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Stavba II. etapy obchvatu začne výstavbou přemostění v těsné blízkosti haly Bios

MĚLNÍK - Podle sdělení Ředitelství silnic a dálnic by v letošním roce měla být zahájena velká stavba II. etapy obchvatu. Přípravné práce jako kácení stromů už jsou hotové. Vlastní stavba pak bude pokračovat výstavbou přemostění v těsné blízkosti sportovní haly Bios v Řípské ulici. Část obchvatu, která je nazývána jako druhá etapa, bude především řešit kritickou dopravní situaci na křižovatkách Na Malém Spořilově a u pizzerie Mex (křížení ulic Bezručova a Na Malém Spořilově a Legionářů a Bezručova).


Jak se město změní po dostavbě obchvatu

Stavba bude zahrnovat přemostění železniční trati v blízkosti haly Bios, obchvat bude pokračovat směrem Na Průhon, kde se komunikace napojí na silnici I/9, což je stávající obchvat Mlazic směrem na Vehlovice. Nově bude i kruhový objezd v křižovatce Chloumecká a Řípská u Evy.

U supermarketu Eva vznikne nový kruhový objezd

Na žádost města Mělníka byla k celé akci obchvatu připojena i výstavba kruhového objezdu u Evy na křížení ulic Chloumecké a Řípské. Zároveň bylo nutné vyřešit, jak se bude jezdit nahoru na Chloumek, protože nebezpečný železniční přejezd u Evy bude zrušen a zůstane použitelný pouze pro pěší. Napojení na Chloumeckou ulici směrem od Chloumku bude ulicí Dobrovského a na nově budovanou část obchvatu. Zároveň bude muset být povrch ulice Dobrovského zrekonstruován a vznikne i nový chodník podle pekařství U Nováků. Tuto opravu stávajícího chodníku zajistí město Mělník.


Během stavby bude doprava ve městě velmi komplikovaná

Celá akce a především vlastní přemostění bude logisticky velmi náročné a bude vyžadovat výrazné zásahy do dopravních systémů včetně krátkodobých a úplných uzavírek železniční trati. Půjde především o omezení rychlosti vlaků, které prodlouží projíždění souprav přes železniční přejezdy. Řidiči si tak počkají na semaforech výrazně déle než doposud. Město Mělník intenzivně jedná s Ředitelstvím silnic a dálnic, aby součástí opatření bylo maximální omezení nákladní dopravy a nákladního tranzitu přes Mělník. V určité etapě stavby navíc bude nutné úplně uzavřít Řípskou ulici a veškerá doprava se přesune na Bezručovu ulici.


V jednáních se hlavně probírá nutnost uzavřít Řípskou jen na nezbytně nutnou dobu, kterou si vynutí technologie stavby. V této situaci ovšem bude možné zajet k areálu fotbalistů, sportovní hale Bios a útulku pro zvířata přes parkoviště u plaveckého bazénu. Uzávěrka pro kamiony se pochopitelně plánuje. Vjezd do města bude povolen jen těm vozům, které povezou zboží přímo do města. Po skončení všech uzavírek ŘSD přislíbilo opravu Bezručovy ulice, která jistě velmi utrpí nájezdem nákladní dopravy.

Stihne se oprava mostu v Klášterní ulici?

Ještě než začne velká stavba obchvatu, chce město opravit most přes Pšovku v Klášterní ulici u zimního stadionu. V současné době se připravuje projektová dokumentace na opravu. Tento most by měl být opraven v květnu letošního roku a počítá se, že se na něm bude pracovat zhruba tři měsíce. Může se ovšem stát, že už v té době poběží velká stavba II. etapy, kterou má v režii Ředitelství silnic a dálnic. V takovém případě by se rekonstrukce odložila, aby ještě více nekomplikovala už tak složitou dopravní situaci ve městě.


II. etapa obchvatu v číslech

Začátek stavby: v roce 2021

Uvedení do provozu: v roce 2023

Hlavní trasa: 1574 m

Mostní objekty: 1 (v délce 84 m)

Křižovatky: 3 okružní, 1 styková

Protihlukové stěny: 4 (celková délka 997 m)


III. etapa stavby obchvatu

Na stavbu byl zpracován hydrogeologický průzkum a dokumentace pro územní rozhodnutí. Tři občanská sdružení požadují změnu směrového vedení v koncové části stavby. Jejich požadavek je v rozporu se schváleným územním plánem. Jde o poslední stavbu celého souboru, neboť odvodnění poloviny stavby se napojuje na kanalizaci 4. stavby. MěÚ Mělník zpracovává nový územní plán, v rámci kterého hledá i úpravu trasy „obchvatu“ v úseku 4. stavby a v části trasy 3. stavby. Vzhledem k problémům s trasou se jeví jako účelné spojit 3. a 4. stavbu v jednu. Příprava stavby je prozatím stále přerušena. Vyhlášení výběrového řízení se plánuje až na rok 2027.


Barbora Walterová Benešová, tisková mluvčí MÚ Mělník

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page