top of page
  • Marta Dušková

Svatou Ludmilu připomínají i pohlednice vydané spolkem

MĚLNÍK - Mělnický osvětový a okrašlovací spolek (dále jen MOOS) pravděpodobně zná hodně mělnických obyvatel, kteří se zajímají o dění v regionu. S jejich činnosti je možné se často setkat, ať už jsou to otevřená sklepení mělnického podzemí na jeden den, která jsou veřejnosti nepřístupná, zpřístupněná Vodárenská věž či vydání různých předmětů týkající se Mělníka, které je možné zakoupit v Turistickém informačním centru.

Fotografie pohlednice archiv MOOS

Blíží se začátek oslav svátku svaté Ludmily a Mělník je dle historiků považován za rodiště této neobyčejné ženy. K tomuto výročí si mohou zájemci zakoupit v informačním centru pohlednice s názvem Svatá Ludmila a pohlednici kostela sv. Ludmily vydané již v minulosti MOOS.


V letošním roce byla vydána novinka, rodinná stolní hra s mělnickými motivy s názvem Poznej Mělník. Autorem hry je mělnický kronikář a předseda MOOS Martin Klihavec a fotografie mělnických objektů pořídili Jiří Čermák a Karel Lojka.


Martin Klihavec o hře s mělnickými motivy uvažoval již před rokem.

„Teprve nařízení nouzového stavu a uzavření škol bylo pro mě impulzem hru realizovat a dotáhnout ji do konce. Hru jsem testoval na své devítileté dceři a dolaďoval jsem pravidla. Chtěl jsem, aby hra byla jednoduchá, aby ji zvládlo i šestileté dítě a zároveň bavila i dospělé“, vysvětluje mělnický kronikář. Hru, která baví i vzdělává, může hrát celá rodina a její pravidla jsou velmi jednoduchá. Je určena pro 2 až 4 hráče ve věku od 6 do 99 let a seznámí účastníky s místními památkami a turistickými zajímavostmi Mělníka. V průběhu hry poznávají hráči některé architektonicky cenné stavby i sochy významných osobností. Hra obsahuje čtyři originální dřevěné figurky.

Kronikář Martin Klihavec je známý také svými vystřihovánkami, které znázorňují některé mělnické pamětihodnosti, jako je Pražská brána, Vodárenská věž, Věž kostela sv. Petra a Pavla, chrám sv. Petra a Pavla a spoustu dalších a které také vydal MOOS a v prodeji jsou v informačním centru.


Za zmínku stojí mimo jiné i vydání velkého množství různých kovových odznaků s motivem Mělníka, které byly vydány v loňském roce. Je to jen část všech vydaných předmětů, které je možné si zakoupit v informačním centru a jejich prezentaci zájemci najdou na stránkách spolku www.moosmelnik.cz .


Názor redaktorky

S panem Martinem Klihavcem jsem se setkala několikrát za účelem napsání nějakého článku či rozhovoru a setkáváme se vlastně často i při různých akcích. Je to kreativní člověk s hlavou plnou nápadů, který je dokáže také realizovat. Jeho vystřihovánky jsou úžasné a věrně kopírují mělnické pamětihodnosti a je za tím hodně práce, která je hodná obdivu.

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page